novo istraživanje / Dugotrajni imunitet protiv koronavirusa čak i uz cjepivo nije vjerojatan? Znanstvenici otkrili da može doći do ponovne zaraze

Image
Foto: Shutterstock

Istraživači su proučavali četiri vrste seozonskih koronavirusa tijekom 35 godina.

4.10.2020.
11:25
Shutterstock
VOYO logo

Novo istraživanje pokazalo je da čak i ako se osoba oporavi nakon zaraze novim koronavirusom, ne postoji jamstvo da neće doći do ponovne zaraze, prenosi ScienceAlert.

SARS-CoV-2 novi je koronavirus koji je trenutno u centru pozornosti diljem svijeta, međutim, druge skupine tog virusa ljudiima su poznati već desetljećima kojima ne samo da se čovjek može zaraziti, već su i sezonski virusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su proučavali četiri vrste sezonskih koronavirusa tijekom 35 godina te su utvrdili da je ponovna zaraza učestala, a pojavi se oko godinu dana nakon prve zaraze. To nije dobar znak za moguće stvaranje dugoročnog imuniteta u populaciji.

Image
nepredvidive okolnosti /

Stručnjaci zabrinuti zbog mogućih posljedica dvije zaraze: 'Najbolja strategija je da se cijepimo!'

Image
nepredvidive okolnosti /

Stručnjaci zabrinuti zbog mogućih posljedica dvije zaraze: 'Najbolja strategija je da se cijepimo!'

U istraživanju je analizirano 513 uzoraka prikupljenih od 1980-ih od 10 zdravih muškaraca iz Amsterdama, a autori istraživanja uočili su nekoliko skokova povezanih s koronavirusom, a koje su povezali s ponovnom zarazom. Četiri analizirana sezonska koronavirusa uključuju HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43, and HCoV-HKU1 te su za sva četiri istraživači pronašli tri do 17 zaraza po pacijentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od ponovnih zaraza pojavile su se svega šest mjeseci nakon početne zaraze, ali češće su se pojavljivale oko godinu dana nakon prve zaraze što je upućivalo na činjenicu da je imunitet kratkotrajnog vijeka.

Dosad je samo nekoliko potvrđenih slučajeva ponovne zaraze bolesti COVID-19, ali još uvijek je prerano reći koliko traje imunitet na SARS-CoV-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaranje imuniteta pomoću cjepiva moglo bi biti teško

Studija je napravljena na malom uzorku stoga su potrebna istraživanja s većim brojem sudionika.

''Naša serološka studija je jedinstvena zato što izbjegava pristranost uzorkovanja prijašnjih epidemioloških istraživanja temeljenih na proučavanju simptoma'', objasnili su autori istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, pacijenti su bili redovito testirani, nekoliko puta tijekom godine tijekom nekoliko desetljeća, čak i kad su se osjećali zdravo. Ovo je važno zbog činjenice da mnogo slučajeva zaraze koronavirusom ostane asimptomatsko.

Uzorci krvi koji su prikupljeni svakih tri mjeseca prije 1989. godine i svakih šest mjeseci nakon toga pokazuju da se većina zaraza dogodila tijekom zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje za vidjeti hoće li i novi SARS-CoV-2 virus slijediti trendove drugih vrsta koronavirusa. Stvaranje dugotrajnog imuniteta pomoću cjepiva moglo bi biti teško te će možda biti potrebno redovito ažuriranje informacija o novom virusu, kao što se radi i s virusom gripe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo