NZJZ Dr. Andrija Štampar / EKSKLUZIVNO RTL-ov snimatelj snimio cijeli proces otkrivanja zaraze koronavirusom

Oni koji prvi znaju imate li KOVID19 za vas imaju i posebnu poruku

4.4.2020.
22:00
VOYO logo

Povećanju broja testiranih u Hrvatskoj pridonio je i zagrebački laboratorij u Zavodu "Andrija Štampar". 50 djelatnika danonoćno analiziraju briseve, a u subotu je i snimatelj RTL-a dobio ekskluzivnu priliku snimiti cijeli proces otkrivanja zaraze koronavirusom. Oni koji prvi znaju imate li KOVID19 za vas imaju i posebnu poruku. 

"Mi prvo napravimo postupak koji omogućuje da inaktiviramo, da ubijemo virus u uzorku. I to u takozvanim biološkim kabinetima radimo'', kazala je , voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga ide se u postupak dokazivanja prisutnosti virusa. Sve se radi automatizirano, taj posao obavljaju četiri stroja.

''Ekstrahira se taj genski zapis virusa, njegova nukleinska kiselina, ona je RNK, nakon čega mi pristupamo amplifikaciji, umnažanju te nukleinske kiseline, virusa i detekciji virusa i to idemo čak na 3 gena, kako bi naš test imao čak 3 rezultata", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikrobiolozi rade u zaštitnoj odjeći. Na dan se obavi gotovo 350 testiranja. Do sada je u tom laboratoriju obavljeno oko 2 tisuće testiranja. Radi se po cijeli dan, a posljednji uzorci testiraju se čak u 2 sata ujutro.

Vše od 230 nalaza bilo pozitivno

U laboratorij stižu uzorci iz zagrebačkih bolnica, ali i iz takozvanog "drive in-a" ispred Zavoda. Uzorci pacijenata u teškom stanju su prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi misle kad smo tako rekli da imamo "drive in test" i govorimo nešto 3 sata, da će dobit rezultat za 3 sata. To nije točno. Mi imamo kapacitete te 4 mašine, koje rade tu amplifikaciju, imaju određeni broj mjesta pa tih 300, 400 uzoraka koje skupimo dnevno imaju svoj red da uđu u obradu pa onda netko si pogleda na sat, počne zvat, kaže sad je 11 sati, bio sam u 'drive in-u' pa počne psovati'', govori Vraneš.

Uz mikrobiologe su i medicinske sestre, koje ondje inače ne rade. Čim je nalaz pozitivan, odmah obavještavaju odjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikrobiolozi poručuju građanima da se pridržavaju samoizolacije ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

''On dalje mora biti 14 dana u izolaciji, nema potrebe raditi testiranje, jer može 14. dan postati pozitivan. Molim vas da to osvijestimo. Naš nalaz ne znači da ti nećeš za 5 sati početi lučiti virus. Onaj tko je bio u kontaktu, neposrednom, s nekim tko je inficiran taj se mora maknuti 14 dana'', naglašava stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U '' štamparovom laboratoriju'' do sada je više od 230 nalaza bilo je pozitivno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo