Dozvola za kretanje / Građani se snalaze pa su se tako pojavile i lažne propusnice: 'Za to možete u zatvor i do 5 godina'

Neki smatraju da je nemoguće kontrolirati valjanost svake propusnice

27.3.2020.
19:38
VOYO logo

Svi već znate za propusnice uvedene u ovoj krizi. Služe kao dozvola za kretanje onima koji moraju raditi, a stožeri ih izdaju i ljudima koji skrbe o starijima i djeci. No, pojavile su se i krivotvorene propusnice

Tvorcima i korisnicima takvih propusnica ministar unutarnjiih poslova jasno je poručio da bi zbog toga mogli u zatvor i do pet godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez propusnice nikamo izvan grada, a zbog zaustavljanja na policijskim punktovima i gužva koje se povremeno stvaraju - treba imati i strpljenja.

"Čini mi se da je to sasvim u redu, ništa posebno strašno i u današnje vrijeme to tako treba. Ja sam sve ovo već pripremio tako da brže ide", rekao je Krešimir iz Klisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji krivotvore propusnice, ministar unutarnjih poslova najavio je stroge kazne. 

"Ja želim vrlo jasno poslati poruku svima koji to rade: to je vrlo ozbiljno kazneno djelo, dakle, krivotvorenje isprava. I tu neće biti za takve nikakva oprosta. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do čak pet godina zatvora", kazao je ministar unutranjih poslova Davor Božinović.

Solin je izdao više od 500 propusnica, a novi zahtjevi stižu svaki dan. No, koliko je među njima prevaranata, teško je znati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira se napraviti aplikacija

"Ne mogu vam odgovoriti koliko je njih. Mi nemamo načina kontrole, mi moramo vjerovati građanima na sam upit i na zahtjev za tim propusnicama i nadam se da ih neće zloupotrebljavati", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Solina Tihomir Bečko.

Neki smatraju da je nemoguće kontrolirati valjanost svake propusnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom momentu djelatnici MUP-a nisu u mogućnosti na licu mjesta provjeravati sve te isprave koje su poslodavci izdali za svoje radnike. Pitanje je opravdanosti svih tih potvrda, jesu li one bile zakonite", kazao je odvjetnik Mislav Balić.

Nacionalni stožer i tome planira doskočiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U koordinaciji s Ministarstvom uprave se izrađuje jedna aplikacija koja će smanjiti na minimum mogućnost manipulacija izdanim potvrdama", rekao je Božinović.

Do tada teško će policija znati čija je propusnica prava, a čija krivotvorena. No, bez nje ovih dana - prolaska nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo