pranje ruku, dezinfekcija... / Danas bolnice počinju s redovnim radom, pacijenti će morati poštivati stroga pravila: 'Trijaža je ključna'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Trut je naglasio da je još uvijek jako bitno držati razmak među ljudima da ne bi virus prelazio s jedne osobe

4.5.2020.
8:28
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut u emisiji "U mreži Prvog" kazao je da je evidentirano manje kršenje mjera, ali da su na kršenja odmah ragirali.

Trut je naglasio da je još uvijek jako bitno držati razmak među ljudima da ne bi virus prelazio s jedne osobe na drugu te se svakako treba držati i ostalih mjera da se epidemija ne bi vratila.

Predsjednik hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić objasnio je ponovno uvođenje 'normalnog' funkcioniranja bolničkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sustav treba vraćati polako. Treba osigurati količinu zdravstvene opreme. Gotovo 270 djelatnika  je bilo zaraženo virusom. Treba poduzimati i u bolnicama i u primarnoj zaštiti sve moguće mjere. Treba smanjiti mogućnost prodora virusa u zdravstvenim ustanovama. Proboj virusa generira to da dio djelatnika bude van radnog mjesta što je opet problem'', rekao je Luetić i dodao:

''S terena dolaze različite informacije oko opreme. Ali u zadnjih tjedan dana situacija je nešto bolja. Nije problem, negdje se radilo i popodne. Dio djelatnosti i inače je radio popodne. Nije to nešto novo, uvijek treba uzeti u obzir ljudske kapacitete. Negdje ima malo ljudi, tamo gdje se to može nije nešto novo u smislu organizacije.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević izazila je zadovoljstvo s prvim tjednom ublažavanja mjera. Kazala je da danas ne možemo vratiti sve na "ad hoc" u zdravstvenom sustavu kako je nekada bilo.

''Kad smo kretali u mini reformicu sustava kako bi on mogao odgovoriti na sve izazove napravili smo intervencije u prostore: radili smo izolacije. Intervenirali smo u kadrovske uvjete. Selili smo zdravstvene radnike u druge ustanove. Sad moramo vratiti to sve natrag. Neke stvari nećemo moći odmah vratiti. Neke mjere donijeli smo kako bi se sustav mogao vratiti na normalno'', navela je Grba-Bujević i istaknula kako liste za preglede neće biti toliko dugo koliko se misli.

''Mi računamo da bi do 21. svibnja bili puno jasniji što bi sve radilo'', dodala je Grba-Bujević.

Upitana o broju zaraženih zdravstvenih radnika koji je do jučer navečer, prema njezinim riječima, bilo 303, Grba-bujević je kazala: ''Nema takvog širenje kakvog smo imali na početku. Realno je računati nekih mjesec dana da tog osoblja neće biti. Tijekom ove krize dobra komunikacija se napravila s bolnicama i zato ima šanse da pomognemo ljudima zbog nedostatka kadra.''  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisala je i kako će izgledati dolazak pacijenata u bolnicu.

'' Svaki pacijent će proći pranje ruku, dezinfekciju. Izmjerit će mu se temperatura. Njihove stvari, npr. ručke torbica će se morati dezinficirati, obuća će se morati očistiti. To će se sve raditi prije ulaska u bolnicu. Neće se ukidati oni COVID šatori. Tamo će pacijenti proći sve što je potrebno. To su neke stvari koje ćemo morati dugo imati. Morat ćemo se štiti još dugo vremena.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi radimo svoj posao sve ovo vrijeme. Nije samo COVID bolest kojom smo se bavili u zadnja dva mjeseca. Klinika u kojoj radim bila je popunjena 80 posto. Sada uvodimo ovaj dio koji zovemo redovni ili hladni program. Trijaža je iznimno bitna. Dosad se nije moralo obavljati određene procedure, sad to treba. To je sve što treba detaljni provoditi upravo zato da bi zaštitili pacijente i naše djelatnika. Trijaža je ključni moment u borbi da se virus ne proširi bolnicom'', dodao je Luetić za HRT, a prenosi Večernji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo