Raste broj zaraženih / Imunolog Trobonjača: 'Treći val je već postupno krenuo. Novi krug zatvaranja mogli bismo očekivati nakon Uskrsa'

Image
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Prof. dr. sc. Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci nada se da treći val neće biti tako intenzivan kao drugi

17.3.2021.
8:18
Zoe Sarlija/PIXSELL
VOYO logo

Nekoliko europskih zemalja ponovno bilježi snažan rast broja novozaraženih, poput Italije, Francuske, Njemačke i Poljske, za što krivnja leži u kašnjenju cjepiva i pojavi novih sojeva od kojih je sve prisutniji kentski. U EU je nivo zaraze sada otprilike takav kao što je bio na početku veljače.

Više pogođenih zemalja odlučilo se za strože mjere. I u nas se bilježi porast broja zaraženih, pa se može samo ponoviti pitanje koje smo postavljali lani prije jeseni: hoće li treći val pogoditi i nas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treći val je, koliko se čini, s obzirom na porast dnevno i tjedno novozaraženih, već postupno krenuo. Sudeći po iskustvima iz prošle jeseni, kada smo početkom rujna otvorili škole, tijekom listopada eksponencijalno narasli na 3 tisuće novozaraženih dnevno, te tijekom studenog i prosinca imali dramatične zdravstvene posljedice epidemije, može se dogoditi da se slična situacija ponovi i ovog proljeća. Šire se visokozarazni sojevi, među kojima dominira britanski, tj. kentski soj s više od 50% novoinficiranih."

"Ako taj val ne zaustavimo primjenom općih i individualnih protuepidemijskih mjera, a to doslovce znači osobnom odgovornošću u nošenju maski, držanju distance, higijeni, dezinfekciji i provjetravanju prostora, Stožer civilne zaštite bit će prisiljen uvesti novi krug posebnih mjera. Ako bih osobno trebao procijeniti i ako ne uspijemo zauzdati epidemiju, mislim da bismo novi krug zatvaranja mogli očekivati nakon uskrsnih blagdana", rekao je za Večernji list imunolog dr. Zlatko Trobonjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. sc. Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci nada se da treći val neće biti tako intenzivan kao drugi jer ljudi su puno oprezniji, održavaju distancu i nose maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo