žestoka borba s koronom / Kako izgleda Sjever koji gori? Direkt na Covid odjelu u Čakovcu: 'Pacijentima smo izvanzemaljci'

Oprečne informacije o stanju u bolnici očito nisu specifične samo za Zagreb

10.11.2020.
22:20
VOYO logo

Dugo je disciplinirano Međimurje bilo primjer drugima, ali sada broje 1400 novozaraženih na 100.000 stanovnika unatrag 14 dana – to je najviše u Europi uz Češku i Belgiju. 

"Ok, vama je trebala jedna minuta za sve ovo, snimatelju i meni će trebati deset.
Ma neće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo nam je i više. Jelena je više od 10 godina sestra, prije korone na ortopediji. Prvo je morala usavršiti kako da joj se ne magle načale i vizir dok se preznojava u ovom odijelu, sve to dok vadi krv, dozira terapiju, pa i vježba s pacijentima.

"Dok smo ovako obučeni, ne vidimo emocije jedno drugome, koliko je to teško prilikom odnosa s pacijentima? Teško je, trudimo se da se svakom pacijentu predstavimo kad uđemo u sobu, zato i imamo napisana teško im je kad ne vide naša lica, izgleda da nismo empatični, izgleda kao da smo vanzemaljci", kaže nam medicinska sestra Jelena Horvat

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Međimurje gori /

Svadbeno slavlje Međimursku županiju pretvorilo u žarište, mjere nisu dovoljne: 'Kad tad će se oteti kontroli'

Image
Međimurje gori /

Svadbeno slavlje Međimursku županiju pretvorilo u žarište, mjere nisu dovoljne: 'Kad tad će se oteti kontroli'

Vanzemaljci su odvojeni i od ostatka bolnice, nakon smjene jedu odvojeno, a dok su u šihti 4 sata nema pauze.

"Nema toga, sve obavimo prije skafandera, idemo na wc, najedemo se napijemo se. Znači nema nužde 4 sata? Nema", ističe medicinska sestra Jelena Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capakove riječi Sjever gori – oni proživljavaju. Doktorica Musić već je 30 godina anesteziolog u Čakovcu.

"On je rekao Sjever gori, koliko se u ovim hodnicima osjeti da sjever gori? Pa već sam vam rekla da smo jako opterećeni, mi se zbilja trudimo da držimo taj požar pod kontrolom", govori anesteziolog u Županijskoj bolnici Čakovec Dženana Mulaomerović-Musić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad zašto u ovom novom ovom valu, novinarske ekipe češće ulaze u bolnice i prikazuju javnosti covid odjele. Pa i liječnici u ovoj bolnici dio su one grupe koja traži od Vlade strože mjere. Na ovaj način žele prikazati javnosti, prevsntveno Vladi da je ovo cijena kalkuliranog rizika. 

Pacijenti na respiratorima

"Je li to način da se stvori pritisak prema Vladi? Pa ja sigurno neću politizirati, ali je činjenica da je zaista potrebno donijeti dodatne mjere prema građanima da shvate ozbiljnost", jasno će ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinšćak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je 7 čakovečkih pacijenata na respiratorima. Prošli tjedan predsjednica liječničkog sindikata, ujedno i liječnica u ovoj bolnici za RTL je otkrila ozbiljan problem.

"Mi smo nažalost došli u situacjiu da su bila slobodna dva repiratora a četiri pacijenta je trebalo taj respirator", kazala je Renata Čulinović Čaić 7. studenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj ne da opovrgava, nego kaže da uopće nije čuo za taj slučaj.

"4 pacijenta, a samo 2 respiratora je li se to stvarno dogodilo u vašoj bolnici? Ne. Ja nemam takve informacije. Ali je li u jednom trenutku nedostajalo respiratora? Ne. Ja takve informacije nemam", govori Novinšćak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovog razgovora s ravnateljem, nazvali smo opet i doktoricu Čulinović Čaić. Ona i dalje tvrdi da im je nedostajalo respiratora.I to nije jedino što prijeti, potvrdila nam je doktorica s kojom smo proveli dan.

"Već u ovom trenutku, sva respiratorna oprema koju posjedujemo je upotrebljena. To znači pri kraju ste? Ha to znači da nemamo više rezervi", ističe Mulaomerović-Musić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitam za zaštitnu opremu jer smo čuli i u bolnici da ste pri kraju? Zaštitna oprema je ovisna o velikom broju slučajeva. Ma da, ali pitam za razinu dana, je li imate do kraja tjedna, mjeseca? Imamo još do kraja tjedna", tvrdi Novinšćak. 

I uvjerava nas da se trenutno nabavlja još. Oprečne informacije o stanju u bolnici očito nisu specifične samo za Zagreb. Zbog visokih korona brojki liječnici u Čakovcu znaju da će uskoro imati još više težih bolesnika od 66 koliko ih se danas ovdje bori za dah. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo