Od pelina do spreja za nos / Koji lijekovi pomažu, a koji odmažu u liječenju zaraze koronavirusom?

Image
Foto: Thinkstock

U ovih gotovo godinu dana jedno je sigurno - ovo nije "tipičan" virus, niti "tipična" viroza poput prehlade

19.1.2021.
14:55
Thinkstock
VOYO logo

Za neke lijekove su smatrali da su čudo, a na neke su mnogi doktori diljem svijeta upozoravali javnost. Evo koji su lijekovi dobri, a koji mogu biti i pogubni ukoliko ih se koristi u liječenju zaraze koronavirusom. 

Avigan

Japansko sredstvo protiv gripe Avigan sa sastojkom favilavir najprije je u Aziji, a potom širom svijeta izazvalo euforiju. Korostio se protiv gripe, a onda i protiv različitih RNA-virusa. 2014. je uspješno korišten protiv ebole. 2016. ga je japanska vlada isporučila kao hitnu pomoć Gvineji u suzbijanju epidemije ebole. Prema najnovijim saznanjima ovaj lijek može skratiti tok bolesti, ali ima jake nuspojave poput anafilaktičkog šoka i upale pluća, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dexamethason (Dekstametazon)

Dexamethason je sredstvo koje sprečava upale i smanjuje smrtnost osoba koje su priključene na respirator i koje su bolesne duže od sedam dana. Institut Robert Koch (RKI) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuju korištenje ovog medikamenta kod takvih pacijenata.  "Ako se da preuranjeno, on koči, a može i blokirati rad imunološkog sustava, što u nekim slučajevima dovodi do još težeg toka bolesti", pojasnila je za NDR Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju na Sveučilišnoj klinici Frankfurt.

Image
borba s covidom-19 /

Prazne ulice, zatvoreni kafići, zabrana kretanja: Kako živi Europa za Direkt javlja šestero Hrvata

Image
borba s covidom-19 /

Prazne ulice, zatvoreni kafići, zabrana kretanja: Kako živi Europa za Direkt javlja šestero Hrvata

Sredstva koja ne pomažu protiv korone

Hidroksiklorokin

Hydroxychloroquin, poznat kao lijek protiv malarije, je na početku pandemije za mnoge bio nada u borbi protiv Covida-19, no, u međuvremenu, Institut za lijekove i medicinske proizvode upozorava da se ovaj lijek ne bi trebao koristiti. Ovi lijekovi su sporni i nisu dokazani pozitivni učinci, prenosi nih.gov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Artemisinin (Artemizinin)

Na početku pandemije biljni napitak Covid Organics s Madagaskara izazvao je lavinu pozitivnih reakcija jer je riječ o aktivnom sastojku napravljenom od biljaka pelina, što je posebno oduševilo Hrvate. Tim koji je vodio prof. Peter Seeberger, šef Odjela za biomolekularne sustave na Institutu Max Planck, rekao je kako postoji "dovoljno polazišta" da se znanstveno ispitaju učinci artemizinina u vezi s koronavirusom, prenosi BBC.  No, još nema dovoljno dokaza, iako nije jedini tim na svijetu koji dokazuje učinkovitost slatkog pelina. 

Tocilizumab i sarilumab

 Sastojci koji djeluju se obično koriste kod pacijenata oboljelih od reumatskog artritisa. Prema nedavnoj preprint-studiji to navodno značajno smanjuje smrtnost pacijenata zaraženih koronavirusom. Vlada Velike Britanije planira u budućnosti koristiti djelotvorne sastojke ovih antitijela protiv virusa korone. Druga je, pak, studija, pokazala suprotne rezultate, piše DW

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivermektin

Ovaj lijek u Latinskoj Americi ima status "čudotvornog lijeka protiv korone", Svjetska zdravstvena organizacija i američka FDA ne savjetuju njegovu primjenu, iako Bild prenosi da bi mogao biti potencijalni lijek. Potrebno je više studija i testiranja kako bi se utvrdilo bi li Ivermektin mogao biti koristan za prevenciju ili liječenje koronavirusa.

U teškim slučajevima, kako navodi Savez američkih liječnika zaposlenih na odjelima za intenzivnu njegu, lijek smanjuje potrebu za hospitalizacijom i smanjuje mortalitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva za ispiranje usta i sprejevi za nos

Kao i kod svake viroze, mogu pomoći sa simptomima, ali ne ubijaju bolest. Ipak, 
UK liječnici započeli su klinički razvoj spreja za nos namijenjenog sprečavanju infekcije koronavirusom i liječenju blagih do umjerenih slučajeva Covida-19. Sprej doprema dušikov oksid u nosne prolaze kako bi uništio virus na mjestu koje koristi za ulazak u tijelo i početak replikacije.

Remdesivir

Njegov je učinak bio kontroverzan, pogotovo nakon što se Donald Trump pomoću njega magično i odmah oporavio.Svjetska zdravstvena organizacija kaže da nema dovoljno dokaza da bi se preporučila upotreba Remdesivira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo