mentalno zdravlje / Koronavirus i mentalno zdravlje: Svaka treća osoba koja preboli Covid pati od neurološkog ili psihijatrijskog poremećaja

Image
Foto: Shutterstock

Otkrili su da postoji ukupno 44 posto veći rizik od dijagnoze neurološkog i mentalnog zdravlja nakon COVID-19 nego nakon gripe

11.4.2021.
18:00
Shutterstock
VOYO logo

Svaka treća osoba koja preboli COVID-19 pati od neurološke ili psihijatrijske dijagnoze šest mjeseci kasnije, prema dosad najvećem istraživanju o mentalnom učinku koronavirusa.

Autori studije rekli su da je istraživanje, objavljeno u časopisuThe Lancet Psychiatry, dokazalo da pacijenti s koronavirusom imaju znatno veću vjerojatnost da će razviti moždane bolesti od onih koji pate od drugih infekcija respiratornog trakta, piše Science Alert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
potrebna im je pomoć /

Mentalno zdravlje među mladima: Zbog pandemije je došlo do porasta anksioznih i depresivnih poremećaja

Image
potrebna im je pomoć /

Mentalno zdravlje među mladima: Zbog pandemije je došlo do porasta anksioznih i depresivnih poremećaja

Mentalni poremećaji nakon covida imaju tendenciju postati kronični

Proučavajući zdravstvene kartone više od 230.000 pacijenata koji su se oporavili od covida-19, otkrili su da je 34 posto dijagnosticirano neurološko ili psihijatrijsko stanje u roku od šest mjeseci.

Najčešća stanja bila su anksioznost (17 posto pacijenata) i poremećaji raspoloženja (14 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incidencija neuroloških poremećaja poput krvarenja u mozgu (0,6 posto), moždanog udara (2,1 posto) i demencije (0,7 posto) bila je sveukupno niža nego kod psihijatrijskih poremećaja, ali rizik od poremećaja općenito je bio veći kod bolesnika s teškom oblikom virusa.

Također su ispitali podatke više od 100.000 pacijenata s dijagnozom gripe i više od 236.000 s dijagnozom ostalih infekcija respiratornog trakta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su da postoji ukupno 44 posto veći rizik od dijagnoze neurološkog i mentalnog zdravlja nakon COVID-19 nego nakon gripe, a 16 posto veći rizik nego kod ostalih infekcija dišnih putova.

Paul Harrison, vodeći autor sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je da, iako je pojedinačni rizik od neuroloških i psihijatrijskih poremećaja od covida-19 mali, ukupni učinak na globalnu populaciju mogao bi se pokazati "značajnim". "Mnoga od ovih stanja su kronična", dodao je. "Kao rezultat toga, zdravstveni sustavi moraju imati resurse koji će se nositi s predviđenom potrebom, kako unutar usluga primarne, tako i sekundarne skrbi", kaže Harrison.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jonathan Rogers, sa Sveučilišnog koledža u Londonu, rekao je da su potrebna daljnja istraživanja dugoročnih neuroloških i psihijatrijskih ishoda među pacijentima.

"Nažalost, mnogi poremećaji identificirani u ovoj studiji imaju tendenciju postati kronični ili se ponavljaju, pa možemo pretpostaviti da bi utjecaj covida-19 mogao biti s nama dugi niz godina", rekao je Rogers koji nije bio uključen u studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo