Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PANDEMIJA

Koronavirus u svijetu: Italija postala žarište, u Americi se kupuje oružje, Kina napokon 'čista'

Situacija u Europi još nije kulminirala tako kao u Americi, gdje je porasla trgovina oružjem

Amela Čilić/ 19.3.2020. u 19:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Žarište koronakrize uz Europu postaje i Iran, ali i Indonezija u kojoj se broj oboljelih iz dana u dan gotovo udvostručuje. I dok se Italija suočava sa sablasnom atmosferom, diljem Starog Kontinenta osjeća se napetost zbog načina širenja virusa.

Na sreću, situacija u Europi još nije poprimila značajke krize u Americi u kojoj se sve više kupuje oružje ili u Australiji u kojoj toaletni papir - dijeli policija. Umrlih od koronavirusa previše je za krematorij u Bergamu na sjeveru Italije pa tijela u obližnje gradove prevozi - vojska. Samo u toj regiji zaraženo je više od 16.000 ljudi.

Da je pozitivan na COVID-19, potvrdio je i glavni europski pregovarač za Brexit MichelBarnier, a videoporuku iz samoizolacije iskoristio je i za reklamiranje knjige o izvanrednoj ekološkoj situaciji koju je napisao prije nekoliko godina.

No Europska unija nije se baš pokazala solidarnom. Francuska i Njemačka odbijaju izvoziti zaštitnemaske. Francuska je zaplijenila zalihe četiri domaća proizvođača i izdaje ih samo medicinskom osoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok se naciji u kojoj je više od 15.000 zaraženih iz karantene obraćao španjolski kralj, građani koji već četiri dana ne mogu iz kuće prosvjedovali su bukom s prozora protiv njegove obitelji osumnjičene za poreznu prijevaru.

Poljska pak, usred pandemije prekida testiranje u glavnom državnom Institutu za javno zdravstvo jer se otkrilo da je jedan od liječnika koji su ga obavljali - zaražen.

U jednom zatvoru u Rumunjskoj, u kojoj vojska ubrzano gradi novu bolnicu, a u kojem su ograničeni posjeti - namjerno je izazvan požar. Poginula su trojica zatvorenika. Za zatvorenike diljem svijeta jutros je molio i papa Franjo.

A u Iranu u kojem od posljedica koronavirusa svakih deset minuta umre jedna osoba - iz zatvora je pušteno čak 10.000 političkih zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da je psihoza zbog koronavirusa uzela maha, najbolje govori ovaj red pred njujorškom trgovinomoružja, čija je prodaja porasla u cijeloj Americi.

Iako je vijest dana da je u Wuhanu napokon osvanuo dan bez novooboljelih, Kina se suočava s novim valom epidemije - ovaj put uvezene. 34 osobe koje su boravile izvan zemlje - vratile su koronavirus u Kinu.

Amela Čilić/ 19.3.2020. u 19:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču