PANDEMIJA / Koronavirus u svijetu: Italija postala žarište, u Americi se kupuje oružje, Kina napokon 'čista'

Situacija u Europi još nije kulminirala tako kao u Americi, gdje je porasla trgovina oružjem

19.3.2020.
19:36
VOYO logo

Žarište koronakrize uz Europu postaje i Iran, ali i Indonezija u kojoj se broj oboljelih iz dana u dan gotovo udvostručuje. I dok se Italija suočava sa sablasnom atmosferom, diljem Starog Kontinenta osjeća se napetost zbog načina širenja virusa.

Na sreću, situacija u Europi još nije poprimila značajke krize u Americi u kojoj se sve više kupuje oružje ili u Australiji u kojoj toaletni papir - dijeli policija. Umrlih od koronavirusa previše je za krematorij u Bergamu na sjeveru Italije pa tijela u obližnje gradove prevozi - vojska. Samo u toj regiji zaraženo je više od 16.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je pozitivan na COVID-19, potvrdio je i glavni europski pregovarač za Brexit MichelBarnier, a videoporuku iz samoizolacije iskoristio je i za reklamiranje knjige o izvanrednoj ekološkoj situaciji koju je napisao prije nekoliko godina.

No Europska unija nije se baš pokazala solidarnom. Francuska i Njemačka odbijaju izvoziti zaštitnemaske. Francuska je zaplijenila zalihe četiri domaća proizvođača i izdaje ih samo medicinskom osoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se naciji u kojoj je više od 15.000 zaraženih iz karantene obraćao španjolski kralj, građani koji već četiri dana ne mogu iz kuće prosvjedovali su bukom s prozora protiv njegove obitelji osumnjičene za poreznu prijevaru.

Poljska pak, usred pandemije prekida testiranje u glavnom državnom Institutu za javno zdravstvo jer se otkrilo da je jedan od liječnika koji su ga obavljali - zaražen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom zatvoru u Rumunjskoj, u kojoj vojska ubrzano gradi novu bolnicu, a u kojem su ograničeni posjeti - namjerno je izazvan požar. Poginula su trojica zatvorenika. Za zatvorenike diljem svijeta jutros je molio i papa Franjo.

A u Iranu u kojem od posljedica koronavirusa svakih deset minuta umre jedna osoba - iz zatvora je pušteno čak 10.000 političkih zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je psihoza zbog koronavirusa uzela maha, najbolje govori ovaj red pred njujorškom trgovinomoružja, čija je prodaja porasla u cijeloj Americi.

Iako je vijest dana da je u Wuhanu napokon osvanuo dan bez novooboljelih, Kina se suočava s novim valom epidemije - ovaj put uvezene. 34 osobe koje su boravile izvan zemlje - vratile su koronavirus u Kinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo