BIT ĆE JOŠ I NIŽA?! / Medicinskim sestrama smanjene plaće?! 'Ministar Beroš je reagirao, ali poslodavci propise ne poštuju'

Nikad im nije bilo teže, nikad nije bilo opasnije, ali plaće su im svejedno otišle u krivom smjeru

11.4.2020.
20:05
VOYO logo

Na prvoj liniji obrane od koronavirusa nije lako, muku muče zdravstveni djelatnici, policajci, vatrogasci... U pogonu su i djelatnici u trgovinama, smetlari, novinari, taksisti, dostavljači.

Ali, nitko nije u tolikom direktnom kontaktu s oboljelima, praktički u svakom trenutku svog radnog vremena, kao zdravstveni djelatnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se to može vidjeti na hitnom odjelu zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice, pogotovo kada moraju primiti pacijenta sa sumnjom na koronavirus.

"Svaki bolesnik koji dođe, a sumnjiv je, izaziva stres svih djelatnika. Moram reći da uz stres, javlja se i jedna vrsta straha jer smo majke, žene, domaćice, odlazimo u naše obitelji pa na taj način prenosimo jednu vrstu straha i strepnje što će biti. Dovoljno smo educirane, imamo dovoljno zaštitne opreme i stvaramo sigurno radno okruženje. Nikad ne znate što će biti na putu do kuće, koga sresti i potom brinuti", rekla je BrankicaGrgurić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinske sestre vrednije su nego ikad prije, nikad više do izražaja nije došao njihov posao, ali ipak su neke od njih dobile manje plaće, što je pomalonevjerojatno u ovakvoj krizi.

"Moram reći da su dobili manje plaće, nije im plaćen prekovremeni rad i dežurstvo. To se složilo tako da se dobije slobodni dan. Znamo da je potpisan dodatak Kolektivnog ugovora i zna se koje su obveze poslodavca, kao i radnika. Sukladno tome, ministar zdravstva poslao je dopis da se to mora poštivati", naglasila je predsjednica Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuje se i susret s ministrom kako bi se ispravila ova nepravedna situacija.

"Zasigurno ćemo tražiti sastanak s ministrom. On je uvijek odgovorio na naše upite i problematiku. Nažalost, poslodavci njegove propise ne slušaju, bez obzira što su najčešće administrativne prirode. Najave koje kažu da će u travnju biti drugačije zbog manjeg broja bolesnika, pa će i plaća biti manja. Možda u tome ima istine, ali moram naglasiti da su nam ostali najtežibolesnici na odjelima i traže skrb medicinskih sestara", naglasila je Brankica Grgurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo