Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
važna uloga imuniteta

Može li nam prehrana pomoći kod zaraze koronom? Evo što stručnjaci kažu treba li uzimati vitamin D

Kao i kod ostalih virusnih oboljenja, imunitet igra važnu ulogu i kod zaraze covidom-19

Image
Foto: Shutterstock
Vijesti.hr/ 19.11.2020. u 14:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici istražuju koji vitamini i minerali mogu pomoći ublažiti infekciju koronavirusa, spriječiti teške posljednice pa čak i smrt pacijenta.  

Vitamin D je jedan od vitamina o kojem se najviše govori. Pojedine studije zvuče obećavajuće. Kao na primjer rad španjolske pulmologinje Marte Castillo. Rezultat studije znanstvenice Castillo na prvi pogled ulijeva optimizam: od 50 pacijenata oboljelih od covida-19, koji su dobivali vitamin D, samo je jedan završio na odjelu intenzivne njege. U drugoj skupini koja je bila predmet istrage, i u kojoj nisu dobivali vitamin D, 50 posto pacijenata je moralo na intenzivnu.

„Prvi važan korak kod ovakvih studija je da se pogleda kako su skupine sastavljene", kaže Martin Smollich, farmakolog i profesor na Institutu za prehrambenu medicinu na Sveučilišnoj klinici Schleswig-Holstein u Lübecku, prenosi DW.

Studija navodi neke rizične faktore i pruža informacije o tome koliko pacijenata boluje od određenih bolesti, na primjer od dijabetesa tip 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Samo šest posto pacijenata koji su dobivali vitamin D su bili dijabetičari, ali 19 posto dijabetičara je bilo u skupini koja je dobivala placebo", kaže Smollich.

Još veća razlika je kod pacijenata s visokim krvnim tlakom: 57 posto pacijenata, koji nisu dobivali vitamin D, je imalo problema s povišenim krvnim tlakom. U drugoj skupini bilo je samo 24 posto sudionika studije s povišenim tlakom.

"To znači da su u skupini koja nije dobivala vitamin D bili bolesniji pacijenti", rezimira farmakolog. I takve heterogene skupine na kraju iskrivljuju rezultat. Ali, nije samo to znakovito: u slučaju covida-19 znamo da su dijabetes i visok krvni tlak rizični faktori, koji utječu na teži tijek bolesti", kaže Smollich. „Dakle, nije nikakvo čudo da su pacijenti iz skupine koja nije dobivala vitamin D češće završavali na intenzivnoj njezi."

Ovakva studija, koja nije metodički čista, ne može odgovoriti na pitanje jesu li pacijenti završavali na intenzivnoj njezi zbog toga što im je nedostajalo vitamina D ili zbog prethodnih bolesti. I brojne druge studije i pregledi su došli do zaključka da davanje vitamina D nema značajan učinak na oboljenje od covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ipak, ishrana ima vrlo važnu ulogu i u pandemiji koronavirusa. 

"Nutrijenti su važni za različite razine imunosnog sustava", kaže Anika Wagner, profesorica prehrane i imunosnog sustava na Sveučilištu u Giessenu. Manjak nutrijenata slabi različite obrambene mehanizme imunosnog sustava i olakšava patogenima napad.

Pored pitanja koliko su hranjivi sastojci važni za sprječavanje bolesti, sve češće se raspravlja o tomu zadovoljava li se naš  imunosni sustav zdravom ishranom ili su mu za obranu nužni dodatni sastojci kako bi funkcionirao na najvišoj razini. Odgovor glasi: ovisi.

"Načelno preporučujem da se hranjivi sastojci na dnevnoj bazi pokriju ishranom", kaže Wagner i naglašava da je to definitivno moguće. Ali, na osnovu porasta stope gojaznih ljudi, postoji sumnja da se prakticiranje zdrave ishrane ne provodi u dovoljno mjeri. Time naravno manjka i adekvatna opskrba nutrijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Gojazni ljudi često konzumiraju previše hrane bogate energijom, ali s malo nutrijenata", naglašava Wagner. To su zaslađena pića, gotova jela i slatkiši. "Gojazne osobe tako razviju sklonost ka dijabetesu i visokom krvnom tlaku."

Nedostatak nutrijenata slabi imunosni sustav, a gojaznost, dijabetes i visok tlak utiru put teškim oboljenjima od covida-19.

Ovdje onda ponovo u igru ulazi vitamin D: manjak vitamina D se "često natprosječno javlja kod bolesti i životnih uvjeta koji povećavaju rizik od infekcije covidom-19, dakle kod starijih osoba, gojaznih ili osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2", ocijenio je Martin Smollich. 

"Znamo da imunosni sustav u starosti ne funkcionira više tako dobro i da se smanjuje mogućnost sinteze vitamina D", ocijenila Anika Wagner te bi tu zaista trebalo razmisliti o suplementaciji, piše DW

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 19.11.2020. u 14:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču