važna uloga imuniteta / Može li nam prehrana pomoći kod zaraze koronom? Evo što stručnjaci kažu treba li uzimati vitamin D

Image
Foto: Shutterstock

Kao i kod ostalih virusnih oboljenja, imunitet igra važnu ulogu i kod zaraze covidom-19

19.11.2020.
14:50
Shutterstock
VOYO logo

Znanstvenici istražuju koji vitamini i minerali mogu pomoći ublažiti infekciju koronavirusa, spriječiti teške posljednice pa čak i smrt pacijenta.  

Vitamin D je jedan od vitamina o kojem se najviše govori. Pojedine studije zvuče obećavajuće. Kao na primjer rad španjolske pulmologinje Marte Castillo. Rezultat studije znanstvenice Castillo na prvi pogled ulijeva optimizam: od 50 pacijenata oboljelih od covida-19, koji su dobivali vitamin D, samo je jedan završio na odjelu intenzivne njege. U drugoj skupini koja je bila predmet istrage, i u kojoj nisu dobivali vitamin D, 50 posto pacijenata je moralo na intenzivnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prvi važan korak kod ovakvih studija je da se pogleda kako su skupine sastavljene", kaže Martin Smollich, farmakolog i profesor na Institutu za prehrambenu medicinu na Sveučilišnoj klinici Schleswig-Holstein u Lübecku, prenosi DW.

Studija navodi neke rizične faktore i pruža informacije o tome koliko pacijenata boluje od određenih bolesti, na primjer od dijabetesa tip 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Samo šest posto pacijenata koji su dobivali vitamin D su bili dijabetičari, ali 19 posto dijabetičara je bilo u skupini koja je dobivala placebo", kaže Smollich.

Još veća razlika je kod pacijenata s visokim krvnim tlakom: 57 posto pacijenata, koji nisu dobivali vitamin D, je imalo problema s povišenim krvnim tlakom. U drugoj skupini bilo je samo 24 posto sudionika studije s povišenim tlakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da su u skupini koja nije dobivala vitamin D bili bolesniji pacijenti", rezimira farmakolog. I takve heterogene skupine na kraju iskrivljuju rezultat. Ali, nije samo to znakovito: u slučaju covida-19 znamo da su dijabetes i visok krvni tlak rizični faktori, koji utječu na teži tijek bolesti", kaže Smollich. „Dakle, nije nikakvo čudo da su pacijenti iz skupine koja nije dobivala vitamin D češće završavali na intenzivnoj njezi."

Image
Je li zbilja potreban? /

Poharali ljekarne: Jedan vitamin navodno pomaže protiv Covid-19 bolesti, čak ga je ponestalo na tržištu

Image
Je li zbilja potreban? /

Poharali ljekarne: Jedan vitamin navodno pomaže protiv Covid-19 bolesti, čak ga je ponestalo na tržištu

Ovakva studija, koja nije metodički čista, ne može odgovoriti na pitanje jesu li pacijenti završavali na intenzivnoj njezi zbog toga što im je nedostajalo vitamina D ili zbog prethodnih bolesti. I brojne druge studije i pregledi su došli do zaključka da davanje vitamina D nema značajan učinak na oboljenje od covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ishrana ima vrlo važnu ulogu i u pandemiji koronavirusa. 

"Nutrijenti su važni za različite razine imunosnog sustava", kaže Anika Wagner, profesorica prehrane i imunosnog sustava na Sveučilištu u Giessenu. Manjak nutrijenata slabi različite obrambene mehanizme imunosnog sustava i olakšava patogenima napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored pitanja koliko su hranjivi sastojci važni za sprječavanje bolesti, sve češće se raspravlja o tomu zadovoljava li se naš  imunosni sustav zdravom ishranom ili su mu za obranu nužni dodatni sastojci kako bi funkcionirao na najvišoj razini. Odgovor glasi: ovisi.

"Načelno preporučujem da se hranjivi sastojci na dnevnoj bazi pokriju ishranom", kaže Wagner i naglašava da je to definitivno moguće. Ali, na osnovu porasta stope gojaznih ljudi, postoji sumnja da se prakticiranje zdrave ishrane ne provodi u dovoljno mjeri. Time naravno manjka i adekvatna opskrba nutrijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gojazni ljudi često konzumiraju previše hrane bogate energijom, ali s malo nutrijenata", naglašava Wagner. To su zaslađena pića, gotova jela i slatkiši. "Gojazne osobe tako razviju sklonost ka dijabetesu i visokom krvnom tlaku."

Nedostatak nutrijenata slabi imunosni sustav, a gojaznost, dijabetes i visok tlak utiru put teškim oboljenjima od covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje onda ponovo u igru ulazi vitamin D: manjak vitamina D se "često natprosječno javlja kod bolesti i životnih uvjeta koji povećavaju rizik od infekcije covidom-19, dakle kod starijih osoba, gojaznih ili osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2", ocijenio je Martin Smollich. 

"Znamo da imunosni sustav u starosti ne funkcionira više tako dobro i da se smanjuje mogućnost sinteze vitamina D", ocijenila Anika Wagner te bi tu zaista trebalo razmisliti o suplementaciji, piše DW

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo