SLUČAJ REINFEKCIJE / Nagrižen imunitet: Od COVIDA umrla žena koja se ponovno zarazila, prvi takav slučaj u svijetu

Image
Foto: AP Images

Riječ je bila o pacijentici koja se liječila od rijetke maligne bolesti

13.10.2020.
17:03
AP Images
VOYO logo

Znanstvenici i znanstvenice analizirali su uzorke 89-godišnje žene i pokazalo se da su u različitim trenucima bili pozitivni na COVID-19 te su utvrdili da je bila riječ o dva različita RNK, odnosno dva različita virusa, dva različita slučaja oboljenja od COVID-a, a svoja saznanja objavili su u Oxford University Press.

Ovo je prvi smrtni slučaj reinfekcije koronavirusom u svijetu, a vijest o njemu dolazi nakon što je prijavljen peti slučaj reinfekcije koronavirusom u svijetu, a riječ je slučaju 25-godišnjeg muškarca iz Nevade u SAD-u, kako javlja Newsweek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA USLUZI GRAĐANIMA /

Norveška će osigurati besplatno cijepljenje protiv covida-19

Image
NA USLUZI GRAĐANIMA /

Norveška će osigurati besplatno cijepljenje protiv covida-19

Pacijentica u Nizozemskoj je COVID preležala prije samo dva mjeseca, ali njezin imunitet je bio uzdrman rijetkom vrstom raka, naime, liječila se od rijetke maligne bolesti, od Waldenströmove makroglobulinemije - rijetke vrste karcinoma bijelih krvnih zrnaca, koji se može kontrolirati, ali ne i izliječiti.

U bolnicu je primljena prije dva mjeseca s groznicom i jakim kašljem, ali se oporavila i vraćena je kući, a nakon 59 dana je ponovno krenula na kemoterapiju, međutim novi test na COVID-19 je pokazao da je opet pozitivna, a osam dana nakon druge zaraze koronavirusom stanje joj se pogoršalo i dva mjeseca od početka druge zaraze je preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su utvrdili da je druga zaraza koronavirusom bila mnogo teža od prve, a vjeruju da je njezin kompromitirani imunitet zbog raka vjerojatno bio i razlog zašto se ponovno zarazila i zašto je nova zaraza bila teža, a u konačnici i smrtonosna.

I kod muškarca u SAD-u, koji se zarazio COVID-om dvaput, druga zaraza je bila znatno opasnija od prve, no on nije imao zdravstvenih problema koji bi ga učinili posebno osjetljivim na COVID-19.

Studija objavljena u časopisu Lancet objavila je i dosad potvrđene slučajeve reinfekcije kod po jednog pacijenta u Hong Kongu, Belgiji i u Ekvadoru, povrh ova dva - jedan u Nizozemskoj i jedan u SAD-u, kao i da je tih pet slučajeva vrlo različito: naime, još je samo kod pacijenta u Ekvadoru druga infekcija bila teža od prve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo