Dobro se informirajte! / Ovo trebate znati ako putujete: Sve o mjerama pri ulasku i prolasku kroz druge zemlje

Image
Foto: Shutterstock

Ako na ulasku u Irsku date krive podatke vezane uz koronavirus ili Vaše osobne podatke, prijeti Vam kazna od 2500 eura i/ili boravak u zatvoru

28.10.2020.
10:00
Shutterstock
VOYO logo

Ukoliko planirate na putovanje, bilo privatno ili poslovno, danas je od izuzetne važnosti dobro se informirati o zemlji u koju idete - o mjerama, zabranama, eventualnom "lockdownu", policijskom satu, kao i o samom ulasku i izlasku u zemlju.

Što vam je potrebno za ulazak u zemlju, trebate li ste testirati na Covid-19 prije putovanja, koliko treba i smije biti star test, trebate li u karantenu pri samom ulasku i zašto - sve su to pitanja na koja na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske možete naći odgovore. Iste možete dobiti i pozivom na broj 113.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo napravili i donosimo upute ako putujete u neke od Hrvatima najčešćih destinacija: 

Austrija

U 10-dnevnu samoizolaciju moraju svi oni koji na ulasku u ovu zemlju nemaju potvrdu da su obavili testiranje na Covid-19 i da isti test, star najviše 72 sata, pokazuje negativni rezultat na  test za SARS-CoV-2 . Iz 10-dnevne karantetne, koju gost sam plaća u Austriji i sve troškove snosi sam, može izaći kada mu rezultati testiranja pokažu negativni rezultat. Tranzit kroz Austriju je, međutim, moguć u cestovnom i zračnom prometu i nije potreban PCR-test, ali potrebno je ispuniti i potpisati izjavu o tranzitu, za koju MVEP savjetuje da se ispuni unaprijed kako se ne bi moralo čekati na granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina

Granice ove zemlje otvorene su za sve one koji imaju negativni test na Covid-19 star najviše 48 sati. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja, stoji na službenim stranicama MVEP-a.

Srbija

Odlukom Vlade Republike Srbije od dana 20. kolovoza 2020. godine, državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dozvoljava se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja. Spomenuti uvjet ne odnosi se na državljane Republike Hrvatske koji su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  •  u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit se ograničava na razdoblje ne duže od 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Republike Srbije;
  •  na posadu i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;
  • na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih zračnih luka u Srbiji;
  • akreditirani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništva i ureda međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih obitelji koji su nosioci posebnih osobnih iskaznica, odnosno identifikacijskih dokumenata od strane Ministarstva vanjskih poslova i ureda Vlade RS;
  • djeca do 12 godina starosti, ako roditelj, staratelj ili osoba iz obiteljskog kućanstva koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan PCR test ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata;
  • na pripadnike vojnih, policijskih i drugih službi sigurnosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju zbog obavljanja službenih zadataka uz prethodnu najavu;

Sjeverna Makedonija

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije, od 26. lipnja 2020. dozvoljen je ulazak na teritorij Sjeverne Makedonije te su otvoreni svi granični prijelazi kao i Međunarodna zračna luka "Skopje". Hrvatskim državljanima omogućen je nesmetan ulazak u zemlju, bez potrebe prilaganja PCR testa kao i bez mjere obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana. Valja imati na umu da su i u Sjevernoj Makedoniji, kao i u ostalim zemljama, na snazi restrikcije poput ograničenog rada shopping centara, trgovina, ugostiteljskih objekata...

Italija

Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. listopada, hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz RH moraju obaviti testiranje na Covid-19. Navedeno vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz RH u Italiju. Sukladno uredbi, sve osobe, pa tako i hrvatski državljani, koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, te iz Irske, Češke i Španjolske moraju predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19 (ne stariji od 72 sata) ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju. Ista odredba se odnosi i na sve osobe koje su putovale kroz navedene zemlje unutar 14 dana prije dolaska u Italiju. I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta - također, valja provjeriti kakvo je stanje i koje su mjere u svim regijama, piše na službenim stranicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pandemija ne jenjava /

Dramatično stanje u Europi: Češka i Poljska u raljama Covida-19, Njemačka na 20.000 zaraženih u danu

Image
Pandemija ne jenjava /

Dramatično stanje u Europi: Češka i Poljska u raljama Covida-19, Njemačka na 20.000 zaraženih u danu

Francuska

U Francusku svi članovi koji su pripadnici zemalja EU, kao i stanovnici još nekih zemalja mogu ući bez ikakve potrebne papirologije vezane uz Covid-19. Pri ulasku, ipak, mora se potpisati deklaracija da osoba nema Covid-19 ni njegove simptome (isti se moraju isprintati na stranicama prije samog dolaska i potpisati), te vas se također potiče da obavite test na SARS-CoV-2 čim sletite.

Njemačka

Hrvatski državljani kao i državljani ostalih zemalja članica Europske unije, državljani Islanda, Norveške, Švicarske, Lihtenštajna te Ujedinjene Kraljevine ne moraju dokazivati razlog svojeg ulaska u Njemačku. Za putnike koji su u vremenskom razdoblju od 14 dana od dana prije ulaska u Njemačku boravili u zemljama ili područjima koja su od strane Instituta Robert Koch i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, klasificirana kao rizična, propisana je po dolasku u Njemačku 14 dnevna samoizolacija (u Hrvatskoj su to u ovom trenutku stanovnici s područja Zagreba, Karlovca, Osječko-baranjske županije, Varaždinske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dolaska u Njemačku, a unutar roka od 14 dana, dužni su se javiti nadležnoj zdravstvenoj ustanovi (Gesundheitsamt) prema mjestu boravka te obaviti testiranje na virus SARS-COV- 2.

Kao i u slučaju Austrije i kroz Njemačku je moguće samo proći, dakle omogućen je tranzit bez testiranja i samoizolacije, ali ne treba zaboraviti da je tranzit vremenski ograničen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija

Slijedom odluke britanske Vlade od 20. kolovoza, sve osobe koje uđu iz Republike Hrvatske u Ujedinjenu Kraljevinu moraju po dolasku izvršiti 14-dnevnu samoizolaciju (karantenu), bez obzira na to iz kojeg područja RH dolaze. Na službenim stranicama britanske Vlade postoje odredbe za sve situacije, kao i za posebne odredbe koje se tiču posebnih i određenih osoba, tzv. "key workersa" koji ne moraju u samoizolaciju. Naglašava se kako u ovom trenutku u Ujedinjenoj Kraljevini ne postoji opcija oslobađanja od karantene posjedovanjem negativnog testa na koronavirus. Za sva dodatna pitanja najbolje se obratiti službenim stranicama Vlade Velike Britanije ili njihovom veleposlanstvu u RH. 

Mađarska

Od početka rujna svim je stranim državljanima zabranjen ulazak u Mađarsku osim ako osoba nema odobren privremeni ili stalni boravak u toj zemlji. Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj, prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana - ista se samoizolacija može prekinuti ako osoba u međuvremenu dobije negativne rezultate na SARS-CoV-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani državljani, pa tako i hrvatski, mogu ući na teritorij Mađarske u svrhu tranzita ukoliko se zdravstvenim pregledom na granici utvrdi da nemaju znakove zaraze. Dodatni uvjeti za tranzit kroz Mađarsku su:

- predočiti vjerodostojni dokaz o razlogu putovanja i destinaciji,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- imati osiguran ulazak u državu krajnje destinacije, kao i ulazak u Mađarskoj susjednu   državu kroz koju trebaju proći,

- kretati se mogu isključivo određenim graničnim prijelazima i pravcima u određenom vremenu, pri čemu će i napustiti Mađarsku u roku od 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka

U Češkoj se mjere mijenjaju gotovo svakodnevno. Nedavno je u toj zemlji proglašeno izvanredno stanje, ali se isti "lockdown" ne odnosi na granice. Hrvatska je trenutačno na zelenoj listi Češke. Češki poslodavci hrvatskih državljana te češke obrazovne institucije na kojima studiraju hrvatski državljani obvezni su zahtijevati potvrdu o negativnom rezultatu testiranja na COVID-19 metodom PCR, za one djelatnike/studente koji su tijekom posljednjih 14 dana boravili minimalno 12 sati u Hrvatskoj. Test mora biti obavljen na teritoriju Češke. Bez toga spomenuti državljani RH ne mogu pristupiti na radno mjesto, odnosno u obrazovnu instituciju. Ove mjere se ne odnose na hrvatske državljane koji imaju regulirani boravak na teritoriju Češke.

Irska

Sve osobe koje dolaze u Irsku iz inozemstva (uključujući i irske državljane) dužni su po dolasku u Irsku ograničiti svoje kretanje 14 dana te prilikom ulaska u zemlju ispuniti papirnati ili online obrazac (tzv. COVID-19 Passenger Locator Form) u kojem se navode osobni podaci, podaci o putovanju te podaci o lokaciji na kojoj će provesti narednih 14 dana. Osobe stare 16 i više godina ispunjavaju zaseban obrazac, dok se podaci o djeci mlađoj od 16 godina upisuju u obrazac koji ispunjava punoljetna osoba koja je u njihovoj pratnji. Ispunjavanje ovog obrasca zakonski je obvezno, a davanje netočnih podataka, neobavještavanje o promjeni kontakt podataka / podataka o lokaciji ili neispunjavanje obrasca kažnjava se novčanom kaznom u iznosu do 2.500 eura i / ili kaznom zatvora do 6 mjeseci. Valja imati na umu kako su u Irskoj na snazi rigorozne mjere zbog dve većeg broja zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Američke Države

Hrvatskim građanima se savjetuje da zbog lokalnog širenja zaraze COVID-19 (drugi val), koja je zabilježena u svim američkim saveznim državama te poremećaja u zračnom prijevozu, do daljnjega odgode sva putovanja u SAD.

Ako moraju, hrvatski državljani i dalje mogu putovati za SAD uz sljedeće ispunjene preduvjete:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • povezani letovi ne smiju biti kroz države koje su članice Schengenskog prostora i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (ako se iz Zagreba putuje kroz jednu od tih država, neće biti dozvoljen ulazak u SAD);
  •  u slučaju da je hrvatski državljanin koji namjerava putovati u SAD posjetio jednu od članica Schengenskog prostora ili Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske unutar 14 dana do leta za SAD, neće mu biti dozvoljen nastavak putovanja, iako je povezni let kroz jednu od zemalja izvan Schengena.

Suspenzija se neće primjenjivati na hrvatske državljane koji za SAD putuju na povezanim letovima iz Dohe ili Istanbula, ako nisu posjetili/boravili/bili na proputovanju u jednoj od država Schengenskog prostora ili Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske u zadnjih 14 dana do njihovog ulaska u SAD.

Australija

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, australska vlada donijela je odluku da se do daljnjeg svim stranim državljanima zabrani ulazak u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o zabrani ulaska u zemlju se ne odnosi na australske državljane te na one koji imaju odobren stalni boravak te njihove obitelji – oni, a i svi ostali putnici koji dolaze u Australiju, prilikom ulaska moraju u obaveznu karantenu u trajanju od 14 dana. Karantena se provodi u mjestu ulaska tj. prelaska granice, a odnosi se i na one kojima vlasti odobre ulazak po posebnim uvjetima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo