Trljaju ruke / Prilika života: Evo što u vrijeme pandemije koronavirusa rade mafijaški klanovi

Image
Foto: Shutterstock

U Italiji je mafija odavno prodrla u vrhove medicinskog sektora, a u vrijeme krize im posao cvjeta

27.3.2020.
10:52
Shutterstock
VOYO logo

Dok je većina stanovništva preokupirana brojem zaraženih i mrtvih te opstankom u doba krize, kriminalci trljaju ruke.

Zbog pandemije su izašli iz fokusa medijskog prostora, a ni pravosudni aparat više nije fokusiran na njih. Stoga se stvorio idealan okvir za poslovanje mafijaša i švercera jer gladni ne pitaju otkud je stigla hrana, piše Slobodna Dalmacija koja prenosi talijansku La Repubblicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je sa lijekovima i zaštitnom opremom.

Mafijaši se brzo prilagođavaju novim okolnostima, iako je nisu očekivali. Čak se ni hongkonška Trijada nije nadala ovakvoj prilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vidljiv je brz zaokret ne samo u Kini, nego i Meksiku, Kosovu, Italiji i Iranu.

U Italiji je mafija odavno prodrla u vrhove medicinskog sektora. Ipak, to sada nije primarno područje djelovanja jer su mnoge zemlje zaustavile ili smanjile izvoz maski primjerice. Dvadeset milijuna maski, blokirano je u zemljama proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se dogoditi kad se hrana ili benzin također počnu sporije distribuirati? Tko će biti u stanju zaobići sve zabrane i isporučiti robu? Zna se: mafijaši.

To je jedan od glavnih razloga zašto tvrtke koje građane opskrbljuju osnovnim potrepštinama moraju biti sigurne u svoje poslovanje. U protivnom će se otvoriti prostor zločinačkim organizacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći američki znanstvenik ima lošu vijest: 'Koronavirus bi mogao postati sezonska bolest' 

Mafijaške uzlete i dominaciju bilježe mnoge povijesne epidemije, poput one kolere u Napulju 1884., kad je mafija (Camorra) posve preuzela javne melioracijske radove i kompletnu obnovu grada. Ni za vrijeme kuge tadašnja aristokracija nije znala upravljati krizom, pa je sklapala ugovore s mafijom koja je preuzela opskrbne lance, kontrolu cesta, skupljanje i pokapanje leševa, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo