situacija je ozbiljna / Prljava igra je počela: Na internetu se već nude lažna cjepiva. Pripazite jer posljedice mogu biti kobne

Image
Foto: AP Images

Države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, upozorava šefica Europola

27.12.2020.
8:27
AP Images
VOYO logo

Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa. 

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama. 

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi cijepljenje lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza cjepiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interpol je početkom prosinca također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja cijepljenja protiv covida-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha. 

"Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život", upozorio je šef Interpola Juergen Stock. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo