presica nacionalnog stožera / Prve distribucije mogle bi krenuti već u prosincu! Capak: 'Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika'

'Cjepivo će biti dobrovoljno, kao i za gripu, za sve ugrožene i strateški važne skupine će biti besplatno', kazao je Capak

11.11.2020.
10:45
VOYO logo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15513.

Među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminulo je 28 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 72840 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 893 preminule. Ukupno su se oporavile 56434 osobe od toga 1580 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji je trenutno 32225 osoba.

Do danas je ukupno testirano 582 170 osoba, od toga 9681 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera komentirana je aktualna situacija s koronavirusom:

Image
od početka korone do sad /

Teniske loptice, procesije, maske: Sve problematične odluke Stožera

Image
od početka korone do sad /

Teniske loptice, procesije, maske: Sve problematične odluke Stožera

"Posebno pratimo broj osoba na liječenju. Imamo 1545 osoba na liječenju od kojih 178 na respiratoru. U odnosu na jučer to je 18 novih", istaknuli su u Stožeru na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"28 je preminulih u posljednja 24 sata, što daje brojku od 893 od početka epidemije.", rečeno je na početku konferencije.

O cijepljenju

Potom se javnosti obratio Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj tjedni porast o kojem govorimo stagnira. U ovom tjednu je 4 postotni porast. Porast brojke od prošle srijede je 5 posto. Tjedne postotne promjene su nam se smanjile. 28 posto je pozitivnih u odnosu na broj testiranih. 772, 2 je incidencija što je vrlo visoko i stavlja nas u sami vrh. Što se tiče mortaliteta, on iznosi 208 na milijun stanovnika", kazao je Capak.

Komentirao je i cijepljenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nacrt plana cijepljenja. Ne možemo ga finiširat jer ne znamo kada će nam stići im koliko cjepiva. Ono što je bitno reći da smo se mi na vrijeme pobrinuli da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika Hrvatske", kazao je i dodao:

"Sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine, i 900 tisuća ćemo uzeti od Johnson&Johnsonsa, sklopili smo ugovor i s Pfizerom, naručili smo milijun doza, ali koliko će nam dodijeliti EU to ćemo vidjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak je naglasio da je završetak kliničkih ispitivanja za AstraZanecu blizu i dodao da bi prve distribucije mogle krenuti već u prosincu:

"Sad ne možemo tu informaciju potvrditi, danas ćemo s njima imati video konferenciju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo testiranje

Na pitanje o brzom testiranju, Capak je rekao:

"Brzi antigenski testovi ne rade se nigdje drugdje službeno osim u naša dva punkta, i oni se pribrajaju", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome da neki stručnjaci kažu da brojka ne usporava, odgovorio je Capak:

"Hrvatska ima jako dugu tradiciju statistike. HZJZ kao vrh piramide za prikupljanje podataka stoji iza svakoga podatka koji je iznesen. Nismo dosegnuli plafon testiranja. Mi sada uvodimo te brze testove", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće nitko ostati uskraćen, ako netko ima simptome i dođe bit će testiran. Uvijek ima iznimki, ali to nije pravilo", dodala je Alemka Markotić.

O Koloni sjećanja

Ministar Davor Božinović komentirao je ovogodišnju Kolonu sjećanja u Vukovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što ste i sami mogli čuti, svi su govorili da će se ove godine drugačije obilježiti Kolona. I mislim da je postignut epidemiološki okvir kako bismo se mogli sjetiti najveće žrtve. Naravno, poruka svima onima koji su izvan Vukovara da taj dan obilježe u svojim gradovima uz prigodno paljenje svijeća. Mi smo donijeli izmjenu odluke kako bismo stvorili pravnu pretpostavku za nešto što je očekivano", rekao je Božinović. 

Dodao je da su dvije kritične točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna je u krugu bolnice što smo izmjestili, druga je na groblju gdje je ograničen broj ljudi. Što se kolone tiče, to su skupine po 25 uz razmak od 50 metara te 2 metra razmaka među tih 25. To ne bi smjelo predstavljati epidemiološki rizik. Osim toga redari će voditi brigu da se sve mjere poštuju. Podsjećam da su pred nama i Božić i Nova godina i s tim ćemo se morati nositi. Ovih tjedan dana ćemo ljude podsjećat da na drugi način odaju počast žrtvi Vukovara", poručio je Božinović.

Na pitanje zašto ne prelazimo brojku od 10 tisuća testiranja dnevno, Capak je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo brzo ćemo preći 10 tisuća, vjerojatno do kraja tjedna."

Capaka su opet pitali o cjepivu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjepivo će biti dobrovoljno, kao i za gripu, za sve ugrožene i strateški važne skupine će biti besplatno", istaknuo je Capak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo