Ne stižu se svi testirati / Pušta li Hrvatska omikron da se slobodno širi, može li si to priuštiti i zašto? Zamjenica šefa HZJZ-a otvoreno odgovara

Image
Foto: RTL

'To je puno lakše u zemljama koje imaju puno veći cijepni obuhvat', odgovorila je Ivana Pavić Šimetin

19.1.2022.
19:15
RTL
VOYO logo

Što očekuju epidemiolozi i trebaju li nam strože mjere doznala je Zorana Čičak Kulić u razgovoru sa zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin.

Danas imamo 16.000 zaraženih, skupa PCR testovi i brzi antigenski testovi. Znači li to da bismo narednih dana mogli ići i preko 20.000 zaraženih dnevno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već neko vrijeme očekujemo tako velike brojke... Taj omikron varijanta, koja se izgleda četiri puta brže širi od delte, a delta je već bila zaraznija od osnovne varijante, to je jedan razlog, a drugi je razlog što omikron izbjegava imunološki odgovor koji smo stekli cijepljenjem i preboljenjem", objasnila je Pavić Šimetin.

U trenucima kad se ne stignu svi testirati čak niti prije nego što i ozdrave, Pavić Šimetin je rekla i tko ima prednost pri testiranju, posebno s obzirom na potrebu dobivanja COVID potvrde:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici u zdravstvu i socijali, osobe koje su smještene u ustanovama, u kolektivima za starije i nemoćne, pacijenti koji idu na planirane postupke koji generiraju aerosol. Također bi prednost imale one starije dobi. Osobe koje bi primile booster, nemaju niti potrebe dokazivati i da dobivaju digitalnu COVID potvrdu na temelju PCR-a."

"Opcija da se što više ljudi zarazi za Hrvatsku nije dovoljno dobra opcija, zato što imamo malu procijepljenost, za stariju populaciju bi mogla biti jako riskantna", kazala je dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je puno lakše u zemljama koje imaju puno veći cijepni obuhvat. Ali, zato imamo mjere koje su na snazi, kojih se treba pridržavati."

"Škole uvijek prate ono što se događa u društvu", kazala je na pitanje jesu li škole postala žarišta zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće se takve situacije u pojedinim školama događaju zbog djelatnika koji budu u velikoj mjeri u samoizolaciji ili izolaciji i zbog toga se onda ne može održavati nastava u učionicama", rekla je.

Cijeli razgovor Pavić Šimetin pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo