Korona je utjecala i na to / Ravnateljica zavoda za transfuziju: 'Trebamo krv i 0+ i 0-!' Objasnila razliku pri darivanju cijepljenih i preboljelih

Image
Foto: RTL

'COVID je doveo do proizvodnje jednog novog krvnog pripravka', objasnila je dr. Irena Jukić iz Hrvatskog centra za transfuzijsku medicinu

9.2.2022.
19:30
RTL
VOYO logo

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu upozorio je na iznimno niske zalihe određenih krvnih pripravaka i pozvao dobrovoljne darivatelje da se odazovu njihovu pozivu i daruju krv.

Jelena Pajić bila je u Zavodu i rekla da nedostaje 0+ i 0-. Stoga se pozivaju u prvom redu oni koji imaju te krvne grupe da sutra dođu u Zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, kazala je:

"Zalihe uvijek definiraju bolesnici, njihove potrebe. Bilježimo zaista izuzetno velike potrebe za krvnim pripravcima koji su 0+ i 0-."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da kada se radi o krvnoj grupi "nula", onda se to uvijek proglasi kritičnim stanjem, jer bolesnici te krvne grupe ne mogu primiti niti jednu drugu. Kazala je i kako mogu darovati krv oni koji su preboljeli COVID:

"I pojedini naši redoviti darivatelji krvi bili su u izolacijama, samoizolacijama, onda i firme koje imaju mogućnost rada od doma, odgađale su akcije koje su se inače događale, akcije prikupljanja krvi. Dobro je da i oni koji su preboljeli, mogu darovati krv. Dakako, ako nemaju simptome, ako se dobro osjećaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji su se cijepili? I oni mogu darovati krv, ali…:

"Naravno, uz odgodu dan, dva da se vidi da nije došlo do nekakve lokalne reakcije (na cjepivo)… Ako toga nema, mogu redovito darovati krv. COVID je doveo do proizvodnje jednog novog krvnog pripravka, to je konvalescentna plazma, krvnog pripravka koji se dobiva od osoba koje su preboljele COVID-19, stvarajući naravno i protutijela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je da kliničari takav pripravak daju hematološkim bolesnicima koji imaju COVID-19, da im pomognu da prežive period u kojem nemaju antitijela.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo