MAURO FERRARI / Razočaran reakcijom na koronu, čelnik vodeće znanstvene institucije EU podnio ostavku

Image
Foto: shutterstock

Ferrari tvrdi da je od početka ožujka dolazio u sukob s EK jer mu nije dopušteno da uspostavi poseban program

8.4.2020.
11:22
shutterstock
VOYO logo

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća, vodeće znanstvene institucije Europske unije, Mauro Ferrari podnio je ostavku i izjavio da je iznimno razočaran europskim odgovorom na globalnu pandemiju koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pridružio sam se Europskom istraživačkom vijeću kao gorljivi podupiratelj EU, ali kriza povezana s COVID-19 potpuno je promijenila moje poglede, iako nastavljam podržavati ideale međunarodne suradnje'', rekao je Ferrari za Financial Times u razgovoru nakon podnošenja ostavke.

''Potpuno je izostala koordinacija zdravstvenih politika među državama članica, ponavlja se protivljenje inicijativama kohezivne financijske podrške, šire se jednostrane odluke o zatvaranju granica'', nabrojio je neke od opasnih europskih propusta koji su se dogodili u ovoj pandemiji. 

Ferrari tvrdi da je od početka ožujka dolazio u sukob s Europskom komisijom jer mu nije dopušteno da uspostavi poseban program za borbu protiv koronavirusa iako je postalo očigledno da bi se pandemija mogla pretvoriti u tragediju nezabilježenih razmjera. Njegova ideja, piše Večernji list, bila je da EU pruži priliku i osigura resurse najboljim znanstvenicima Europe i svijeta koji bi smišljali nove načine borbe protiv novog koronavirusa, s novim lijekovima, novim cjepivima, novim dijagnostičkim alatima i općenito novim pristupom utemeljenom na znanosti koji bi zamijenio često improvizirajuće intuicije političkih lidera.

Takva njegova ideja je odbijena, kako tvrdi, a potom ga je saslušala osobno predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, no činjenica da njih dvoje surađuju nije dobro primljena u ostatku administracije Europske komisije, gdje su se ideje dogovorene između njih dvoje na vrhu raspršile i nestale na putu prema nižim razinama koje su ih trebale pomoći provesti u djelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo