Poslati djecu ili ne / Roditelj bijesni zbog odluke o povratku u škole: 'Nije u redu takvu odgovornost stavljati na nas'

Djeca dileme nemaju - ona bi u školu

24.4.2020.
18:59
VOYO logo

Poslati svoje dijete u školu i vrtić ili ipak ne, to se od jučer zapitao svaki roditelj. Štoviše, neki od njih su već danas dobili i mailove iz škole da se hitno odluče o tome i jave do večeras. No Ministarstvo kaže, to nije naša anketa i ne znamo od koga je. 

Tvrde da će roditelji imati dovoljno vremena za odluku, a do tada će se čak i znati kako će ta nastava u školi u vrijeme korone izgledati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok im se djeca na sigurnoj udaljenosti loptaju, mame razmišljaju poslati ih u školu ili ne.

"Ne mogu ja zamijeniti učiteljicu, mislim da moram podržati učitelje da se i oni polako vrate u školu, mislim, i ja bih voljela da se vratim na posao", kaže Lana Suman Eror, majka školske i vrtićke djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katija Midoljević Kovačić, majka vrtićkog djeteta, misli kako se djeca zasad ne bi trebala vratiti u školu. "Ali sve ovisi o tome hoćemo li ja i suprug raditi od kuće ili ne".

"Mislim da nije u redu da se takva odgovornost stavlja na roditelje, jer nisam sigurna da mi znamo procijeniti kakve će biti sve mjere uvedene", smatra pak Ivana Lukačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca dilema nemaju - ona bi u školu.

"Ovo mi je fakat dosadno, imamo pet puta više zadataka, svaki dan se moram budit u devet i bit cijeli dan na kompjuteru", požalio nam se Arian, učenik petog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvašić Filip u školu bi jer mu nedostaju učiteljica i prijatelji iz razreda.

A oni koji vodi škole imaju bezbroj pitanja - kako se zaštititi, moraju li nositi maske i rukavice ili ne...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to ne znaju ne znaju ni u Ministarstvu obrazovanja jer tek čekaju upute epidemiologa. Roditelje uvjeravaju da anketa u kojoj se od njih traži da hitno jave hoće li 11. svibnja djecu slati u školu, nije od njih, kao ni ideja da o tome odlučuju roditelji.

"Takve modele imaju i neke druge zemlje, primjerice Francuska i Češka, dakle kada se otvore ugositetljski objekti neki će odmah pohrlit već prvi dan na kavu, neki će kalkulirat, pa će reći možda ću popit prvu kavu za tjedan, a neki za dva tjedna. Vjerujem da kad se budemo svi sigurno osjećali, svi ćemo vrlo rado popiti kavu", rekao je Marko Košiček, savjetnik ministrice obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kad će to biti i kako će se odvijati nastava u školi, epidemiolozi tek razmišljaju.

"Te objekte koje ste upravo spomenuli nismo razradili, jer te mjere stupaju na snagu tek 2. svibnja, odnosno 11. svibnja i naš epidemiološki okvir još nije gotov", rekao je Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato opušteno - jer to je, ionako - tek za dva tjedna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo