Evo uputa

Roditelji, evo kako zaštititi dijete ako ste u samoizolaciji! Pročitajte savjete epidemiologinje

Epidemiologinja je dala preporuke kako najbolje reagirati u ovakvim situacijama

Image
Foto: AP Images/Shutterstock
Ines Švagelj/ 15.3.2020. u 8:00

Djeca i stariji jedna su od najugroženijih skupina koja se može zaraziti koronavirusom. Pitali smo epidemiologinju Maju Ivić s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako se samoizolirati od djeteta ako je roditelj zaražen. 

U Hrvatskoj je u petak potvrđeno i kako je jedno dijete zaraženo koronavirusom.

Epidemiologinja nam je objasnila nam kako je s djecom mlađe dobi jako teško i zahtjevno provoditi samoizolaciju kod roditelja. 

"Ako se radi o jednom roditelju koji se mora samoizolirati, drugi roditelj trebao bi preuzeti brigu o djetetu. Ako pak oba roditelja moraju u samoizolaciju, preporuča se da se eventualno uključe ostali članovi obitelji i da pomognu. Naravno, posebna je situacija kad se radi o manjem djetetu, tad je situacija jako zahtjevna i teška", kazala je epidemiologinja Maja Ivić za Vijesti.hr.

Preporučila je i kako se treba pridržavati uputa i preporuka koje je dao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tu se ponovno radi o tome da se mora održavati higijena. 

Evo koji su savjeti kako se još zaštititi

"U takvim situacijama treba oprati ruke, dezinficirati sve te smanjiti bliske kontakte, dakle ne se puno grliti i ljubiti. Bilo bi dobro dijete, ako je starije, ostaviti da se igra samo u kući ako može", kazala je epidemiologinja. 

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

"Treba biti osigurana stalna komunikacija s liječnikom za vrijeme trajanja kućne njege - tj. sve dok pacijent ne ozdravi u potpunosti. Potrebno je više informacija o samoj bolesti i prijenosu za točno definiranje trajanja izolacije kod kuće", stoji u preporukama HZJZ-a.

Osim toga, ako je u kućanstvu oboljela osoba, treba biti u dobro prozračenoj jednokrevetnoj sobi, treba se ograničiti njegovo kretanje po kući te zajednički prostor, oboljela osoba treba koristiti masku za lice, sve se treba očistiti i dezinficirati te se moraju slijediti sve mjere opreza.

Ostale upute o samoizolaciji oboljelog možete pročitati ovdje.

Ines Švagelj/ 15.3.2020. u 8:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
Uskoro u bolnicama

U Hrvatsku je stiglo 1800 doza novog lijeka protiv COVID-a: Jedna doza košta više od 15 tisuća kuna

Više s weba