KORONAVIRUS U DOMOVIMA / Šefica udruge socijalnih radnika za RTL: 'Danas su svi u strahu, ali primjenjuju se sve mjere'

'Ono što sa zadovoljstvom mogu reći za gradske domove da mi za sada imamo stabilnu situaciju'

15.4.2020.
18:44
VOYO logo

U Hrvatskoj je najmanje novozaraženih koronavirusom u proteklih 26 dana. 

U posljednja 24 sata potvrđeno je 37 pozitivnih pacijenata, što je sada ukupno 1741. No, preminule su još tri osobe te se broj umrlih popeo na 34. Ukupno je ozdravilo 473 oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološka slika je dobra jer je linija novozaraženih i dalje linearna, čak štoviše, danas i u jačem padu jer je 17 novooboljelih manje nego jučer i čak 51 manje, primjerice, nego prije 5 dana.

No, ono što brine je prodor virusa u još jedan dom za starije i nemoćne s 30-ak korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je kontrola domova i koliko je moguće u njima provoditi preporuke Stožera o smjenskom radu? Na ta i druga pitanja odgovore je od predsjednice Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefice Karačić doznala reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić.

Na pitanje jesu li socijalni radnici u strahu, Karačić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su svi u strahu, normalno da i socijalni radnici imaju strahove. Međutim, profesija socijalnog radnika je profesija krize i oni u ovome nisu nevješti i nisu po prvi suočeni sa situacijama koje iziskuju pojačani angažman. Socijalni radnici uvijek ostaju uz svoje korisnike", kazala je, a na pitanje jesu li dovoljno zaštićeni, kaže:

"Svi kolege i kolegice koje rade u praksi primjenjuju sve mjere. Ali, to je ono što primjenjuju i drugi ljudi. Nismo zaštićeniji niti manje zaštićeni od ostalih", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li moguće kontrolirati domove, poručuje:

"Primjenuju se sve mjere koje se moraju. Ono što sa zadovoljstvom mogu reći za gradske domove da mi za sada imamo stabilnu situaciju. Možda je to posljedica toga što su neke mjere na vrijeme poduzete", istaknula je i dodala da svaki dan ima sumnjivih situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka povišena temperatura je alarm da provjerimo sve. Iako, moram reći, da nema dana u domovima za starije osobe bez jedne osobe s temperaturom. Mi sada ništa ne prepuštamo slučaju, kako bi bili sigurni", rekla je za RTL Štefica Karačić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo