Ispovijesti oboljelih / Simptomi korone ne popuštaju tako lako: 'Stalno osjećam miris zagorenog'

Image
Foto: Shutterstock

Pacijenti koji su se razboljeli u trećem valu Covida opisuju svoje simptome i strahove koji nisu nimalo bezazleni

23.1.2021.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Justine King, 33-godišnja je modna stilistica i televizijska voditeljica iz Dublina trudna je 27 tjedana, a Covidom je dobila od svog partnera, piše The Irish Times.

Strah od kontakta

"Za nas je to bio potpuni šok. Trudna sam, pa smo bili posebno oprezni oko kontakata s drugim ljudima. Moje je partner 22. prosinca imao blagu prehladu, a budući da se bližio Božić, želio je ići na test iz predostrožnosti", prisjetila se Justine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je rezultat došao pozitivan, bili su zapanjeni. Nitko od njih ne poznaje ili je bio u kontaktu koja je pozitivna na koronavirus. 

"Mislili smo da je koronu najvjerojatnije 'pokupio' u trogovini, ali istina je da zapravo ne znamo gdje se mogao zaraziti", kazala je Justine i dodaje da su zahvalni na tome da njezin partner nije dugo morao čekati na rezultate testa jer su za Božić trebali posjetiti njezine roditelje i sestru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Znanstvenici jasno i glasno poručuju /

Ako ste pušač, možda je vrijeme da se ostavite cigareta jer Covid brojke i nisu baš na vašoj strani

Image
Znanstvenici jasno i glasno poručuju /

Ako ste pušač, možda je vrijeme da se ostavite cigareta jer Covid brojke i nisu baš na vašoj strani

Na Badnju večer Justine je razvila prve simptome, osjetila je da joj je grlo upaljeno. 

"Nakon toga sam osjetila peckanje u nosu, a drugi dan sam izgubila osjet mirisa i okusa te sam počela kašljati. S obzirom na to da sam trudna, jedino što sam mogla koristiti su limun i vruća voda", rekla je Justine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučila se testirati na Stjepanje, a idućeg dana rezultat je bio pozitivan. 

"Prije smo često išli u teretanu i šetali, ali još uvijek smo daleko od toga. Moj partner i dalje ostaje bez daha kad se treba penjati ili spuštati po stepenicama", kazala je Justine i dodala da joj se osjet okusa vratio nakon 11 dana. Nakon što je ozdravila, odlučila je samoizolirati se na 12 dana, a još uvijek je u strahu da vidi roditelje i od kontakta s drugim ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid je značio neuspjeh 

Justine nije jedina koja je u strahu. Irski glazbenik iz Dublina, 47-godišnji Cormac Moore.

"Prvi osjećaj koji se javio bila je depresija. Nisam znao koga sam još mogao zaraziti", kazao je Cormec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva je mislio da se radi o infekciji grla te cijelu noć nije mogao spavati. Do testiranje nije izgubio osjet mirisa i okusa. Bio je uvjeren da nema Covid, ali onda mu se počelo pomalo vrtjeti u glavi i bilo mu je slabo. Ubrzo je i njegova supruga razvila simptome, a test je potvrdio da su pozitivni. 

"Rezultat me šokirao. Imao sam osjećaj kao da je to moj neuspjeh. Ja sam ga prvi u obitelji dobio Covid i činilo se kao da smo 10 mjeseci mukotrpno radili na tome da ga ne dobijemo", kazao je Cormac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da od drugog lockdowna nisu nigdje izlazili pa je stoga očito da je virus izuzetno zarazan i da se nalazi svugdje. Osim već spomenutih simptoma, Moore nije razvio teže simptome bolesti. 

Nakon ozdravljenja, simptomi ostaju

Simptome i dalje osjeća Sarah, 49-godišnjakinja iz Dublina čije je pravo ime poznato redakciji The Irish Timesa. Simptome je počela osjećati 28. prosinca kada je cijelu noć provela s temperaturom, osjećala je bol u mišićima te kao da je prehlađena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom dana sam se osjećala dobro, ali preko noći su se simptomi relativno brzo pojavili", kazala je Sarah čiji je test nakon nekoliko dana ispao pozitivan. 

Groznicu je imala tek jednu noć. a ostatak vremena osjećala se kao da ima gripu. Bolovi u mišićima, umor i glavobolja te osjećaj težine na prsima bili su neki od simptoma. Brinulo ju je što će se dogoditi ako razvije teže simptome.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam tako umorna i osjećala sam bolove. Briga je stvarnost zaraze Covidom jer znate da se situacija vrlo brzo može okrenuti na gore", kazala je Sarah. Dodala je da je mnogo spavala te da je često osjećala kao da mora ležati na trbuhu kako bi rasteretila pluća.

Kada je završio njezin period samoizolacije, vratila se na posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje se nisam osjećala dobro. Brzo se umorim i dalje ne dišem kako treba", kazala je Sarah i dodala da ne zna kakav utjecaj će Covid imati na njezino zdravlje. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo