Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nova metoda

Splitski pulmolog spašava Covid pacijente: 'Neki su po dolasku izgledali dobro, a mi bismo predvidjeli tko će završiti na respiratoru'

Ušao je u finale za međunarodnu Medis nagradu za medicinska istraživanja

Image
Foto: Shutterstock
RTL Vijesti/ 27.11.2021. u 9:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dr. Ivan Škopljanac (32), specijalist pulmologije iz KBC-a Split je zajedno s timom svojih kolega napravio aktualno istraživanje iz područja pulmologije i alergologije na temu uloge ultrazvuka pluća u prognozi kliničke težine i smrtnosti kod pneumonije (upale pluća) uzrokovane bolešću COVID-19. Zbog toga je ušao u finale za međunarodnu Medis nagradu za medicinska istraživanja (IMA), koju nažalost nije dobio. No i samim ulaskom među najbolje postigao je veliki uspjeh.

UZV metodom pregleda pluća došao je do rezultata koji ostavljaju nadu da bi se kod svakog pacijenta, kod kojeg se uradi UZV pluća, prilikom prijema u bolnicu, moglo predvidjeti neko teže ili teško kliničko stanje ako taj UZV "prepozna" da je pogoršanje stanja izvjesno. Odnosno uz pomoć UZV pluća uspio je kod 133 pacijenta, koja su bila uključena u studiju pokazati i dokazati da bi se njima tijekom liječenja od COVID-a stanje moglo pogoršati, odnosno da bi mogli u konačnici završiti na respiratoru.

"Bio sam u studenome 2020. godine raspoređen u COVID stacionar, a budući da se od samih početaka svoje specijalizacije bavim UZV pluća, htio sam uz pomoć te metode, koja je neopravdano zapostavljena u liječenju plućnih bolesnika, vidjeti koliko možemo pomoći pacijentima koji zbog COVID-a dolaze na liječenje. Najviše me zanimalo kako ta COVID upala pluća izgleda pod "okom" UZV-a, jer RTG često puta nije bio dovoljan, a MSCT se ne može baš u tako kratkom roku napraviti", pojašnjava dr. Škopljanac za Slobodnu Dalmaciju.

Ovakvu UZV pretragu dr. Škopljanac radi na svojim pacijentima koji dolaze na bolničko liječenje zbog "običnih" upala pluća ili izljeva vode u pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovom metodom se čak mogu vidjeti i karcinomi na plućima. I tako mi se rodila ideja da UZV metodom počnemo pregledavati bolesnike oboljele od COVID-a, a veliku zaslugu da mi je to omogućeno ima doc. dr. sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split, koji se kao radiolog i sam jako zainteresirao za tu vrstu pretrage i koji nam je i omogućio UZV uređaj za preglede. Vrlo brzo sam primijetio nešto neobično, a to je da UZV može predvidjeti kome će se pogoršati stanje od COVID-a, odnosno kome od pacijenata prijeti respirator", kaže dr. Škopljanac.

RTL Vijesti/ 27.11.2021. u 9:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
kako se širi koronavirus

Znanstvenik Lauc: 'Hrvatska je uspjela! Ne smijemo se opustiti, ali prolazno vrijeme nam je jako dobro'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba