borba s koronavirusom / Stožer neće mijenjati aktualne mjere do 31. siječnja, pogledajte što se mijenja na granicama

Ovi rezultati smanjenja broja su posljedica manjih kontakata, manjih okupljanja, manjih privatnih proslava i to je temelj borbe protiv koronavirusa

15.1.2021.
10:45
VOYO logo

U 11 sati se Nacionalni stožer civilne zaštite obratio javnosti s podacima o novozaraženima u Republici Hrvatskoj.

Image
izrael cijepio najviše /

Već prva doza Pfizerovog cjepiva prepolovila zarazu: No, zbog jedne stvari liječnici su vrlo oprezni

Image
izrael cijepio najviše /

Već prva doza Pfizerovog cjepiva prepolovila zarazu: No, zbog jedne stvari liječnici su vrlo oprezni

Danas smo 326. danas od početka epidemije. U protekla 24 sata imamo 715 novih slučajeva, 4653 je aktivinih slučajeva. Ukupan broj pozitvnih je 223812 slučajeva. Na bolničkom liječenju je  1855 osoba, od tog 160 je na respiratoru. 18 novih je pacijenata na respiratoru , 137 je u bolnici od jučer, a otpuštenih je 173. Oporavljenih je 1239 u protekla 24 sata, 214609 je ukupno oporavljeno od početka epidemije. U protekla 24 ata su 33 preminule osobe. Prosječna dob preminulih je 75 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18048 osoba je u samoizolaciji, 41532 osobe su cijepljenje. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je: "Ukupni broj novozaraženih u prvih pet dana ovog tjedna je  3819, što je za 23 posto manje od proteklog tjedna kada je to bilo 4988. Ispod 300 je incidencija. Najveću incidenciju ima Međimurska županija, najmanju Dubrovačko-neretvanska. Hrvatska je na sedmom mjestu sa stopom 288,8. Ukupna stopa smrtnosti po broju stanovnika na 20. je mjestu Hrvatska u EU. Ukupno testirani su također u padu ovog tjedna. 20 052 osoba cijepljenih je iz sustava zdravstva. Žurne službe - 980 cijepljenih. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljeno je  3770 osoba. U sustavu domova za starije testirano je 13157 djelatnika brzim antigenskim testovima. 389 je bilo pozitivno. Preko 9400 korisnika je bilo testirano, 1192 je bilo pozitivno na brze antigenske testove". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davor Božinović je govorio o izmjenu Odluke a odnosi se na mogućnost da hrvatski državljani iz neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim zemljama do 12 sati boravka. Sve je to vezano uz novu Odluku ograničavanja prelaska preko hrvatske granice zbog epidemiološke situacije koja je jučer donesena. 

Hoće li biti popuštanja mjera 1.2. i koji faktor će se uzimati u obzir? Jesu li prijavljene nuspojave Moderninog cjepiva?

Ministar Božinović je rekao: "Činjenica je da smo tek ovaj tjedan donijeli odluku o produžetku mjera koje traje do kraja siječnja. Nastavit ćemo raditi na način koji smo radili od početka. Pratit ćemo epidemiološku situaciju kao i prije, kao i situaciju u Europskoj Uniji. Imamo razumijevanja, nije nam u interesu braniti bilo što, osim što se procijeni što se mora napraviti s dosad prikupljenim spoznajama načina širenja virusa. Moramo uzeti u obzir održavanje fizičke distance i činjenicu da smo u zatvorenom prostoru. Mi o mjerama razmišljamo stalno. Ne možemo danas ništa najaviti, nije realno.  Pratit ćemo situaciju u ova još dva tjedna i izvan Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunoslav Capak rekao je kako nema niti jedne prijave nuspojave Moderne. 

Postoji li mogućnost  ublažavanja mjera?

"Nikad nismo uzeli stav da ćemo na određenom broju odustajati od mjera. Drugi su to radili, pa su mijenjali. To je tzv. metoda semafora. Više faktora će ovisiti o mjerama, ne samo incidencije. Važno je, za razliku od ranije, da sada imamo cjepivo. Znamo da se s toplijim vremenom virus slabije širi. Nismo još tamo, još smo u siječnju. Odluke vrijede do 1. veljače, a nakon tog je opet hladno vrijeme. To su stvari o kojima moramo voditi  računa", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je najviše cjepiva AstraZenece?

"Mi smo znali da Komisija ide u pregovore s 6+1 proizvođača, prvi je pregovor bio s njima. Prema dostupnim informacijama bilo je govora o tome da će prvo cjepivo registrirano biti upravo to AstraZeneca. Sjećate se kako je to bilo, tada još nitko nije spominjao registraciju Pfizerovog. Cijena je bila prihvatljiva, najviše smo naručili jer je bilo i najviše doza. Tražili smo 3 800 000 doza. Ipak, oni ponude količinu za cijelu EU, pa Europska Komisija rasporueđuje. Nama je došlo 2,7 milijuna cjepiva", rekao je Capak. 

Vi ste se svi cijepili s Pfizerovim cjepivom, kako ćete natjerati druge da se cijepe drugim cjepivom?

"Učinkovitost novog cjepiva je 62 do 99 posto. Ovisno o drugoj dozi i reakciji osobe. Protiv teških oblika je gotovo 100 posto sigurnost kod AstraZenecinog cjepiva", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinačni sportaši su bijesni u odnosu na grupne sportove i sportaše - hoće li se uskoro promijeniti pravila za njih?

"Situacija se analizira iz dana u dan. Nema popuštanja još mjera. Istina je da pojedini sportski savezi su dostavili pojedine dopise na koje odgovaramo. Trajno komuniciramo s Ministarstvom turizma i športa, pratimo situaciju". 

Popuštanje mjera do proljeća...?

"Nismo to tako zaključili. Nitko nije rekao da ih neće biti sve do proljeća. Mi pratimo sve parametre. Nova odluka je 1. veljače. Ovi rezultati smanjenja broja novozaraženih su posljedica manjih kontakata, manjih okupljanja, manjih privatnih proslava i to je temelj borbe protiv koronavirusa u zimskim uvjetima, ponajviše. Za neke je to problem, za neke nije. Žao nam je svih koji trpe, ali ne možemo doći u sitauciju da prenatrpamo zdravstveni sustav", rekao je ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko doza propadne?

"Pažljivo smo planirali cijepljenje, tako da rasapa nema. Pfizer je deklarirao 5 doza u bočici, mi smo navlačili 6, neki 7. Dali smo upit Pfizeru i kao rezultat tog - Pfizer je povećao broj doza deklarirao. Sad je to 6 doza, ne samo u Hrvatskoj nego i u svim zemljama. Ukoliko se ne može doći osoba rizičnih skupina, cijepi se bilo tko".

"Radi se o činjenici. Mi smo imali deklariranih 5 doza, a kolege s terena su javljale da mogu navući i do 7 doza cjepiva. Zatražili smo objašnjenje, kao i druge zemlje koje su primjetili isto. Ostalo pitajte Pfizer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i objašnjenje u dozi mililitara koji se izvlače. "Mi nismo tražili od njih da nam to naplate, nego je li to u redu i hoće li biti isti učinak cjepiva. Vidjeli su da ima puno takvih slučajeva. Naplaćivat će 6 doza"

Koliki se broj građana javilo liječnicima opće medicine da se neće cijepiti?

"Ne znam ukupni broj. Jučer smo imali sastanak i doznali smo od ravnatelja Javnih zdravstva da su neki deklarirali malo, neki trećinu ili pola osiguranika koji bi se htjeli cijepiti - interes raste", rekao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antigenski testovi - koliko je slučajeva? Koliko procijenjujete da je brojka koje su stvarno imale Covid kad uzmemo slučajeve bez simptoma?

"4,5 posto je onih pozitivnih na PCR po županijama. To je puno premali broj. Mi možemo spekulirati koliko je onih bez PCR-a ili su prehodali bolest bez simptoma. Nitko vam to ne može reći, 2 do 3 puta bi to mogla biti brojka veća - kažu stručnjaci. Grad Zagreb provodi brze testove, ali ne selektira negativne osobe, odnosno one koji imaju ili nemaju simptome", rekao je Krunoslav Capak. Najbitnije izolirati pozitivnu osobu, sve ostalo je puno manje bitno.

Je li stigla gripa?

"Mi smo u HZJZ-u napravili 500-ak testova za gripu. Nismo imali nijedan slučaj gripe", rekao je Capak. 

"Mi isto nismo imali nijedan slučaj gripe", rekla je profesorica  Alemka Markotić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će se slati cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju? Je li dosad zabilježen novi soj virusa?

"Neke županije odreći će se svojih dijela doza i cijepit će se sve tamo prisutne koje je potrebno cijepiti. Paralelno smo tražili unaprijed daju doza cjepiva Moderne od Europske Komisije zbog potresa i imamo zasad nekoliko indicija da ćemo dobiti dodatne doze koje ćemo vratiti u četvrtom kvartalu", rekao je Capak.

"Zasad onaj soj koji je odgovoran za brže širenje u UK, Irskoj i iz JAR-a nije dosad zabilježen u Hrvatskoj.  Ozbiljni su razgovori u EK da se napravi platforma s kojom će se krenuti sa sekvenciranjem slučajeva kako bi se pratila situacija - molekularna biologija. S ovim virusom je situacija drugačija. To su stvari koje svi radimo sporadično u svojim praćenjem za druge infektivne bolesti. Ovo su sitaucije u epidemijama - mutanti se brže šire. Uzet ćemo sveobuhvatniji pristup nego inače", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan Sv. Vlaha traži Dubrovnik - hoće li biti slavlja?

"Primili smo pismo iz Dubrovnika". 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo