u Europi je alarmantno / Svi idu u (ne)potpuni lockdown, samo nama Covid 'staje' u 22 sata: 'Ovako više ne može'

Image
Foto: Shutterstock

"Nemam dobar osjećaj u vezi sadašnje situacije, ovako neće moći ići dalje", upozorava Merkel svoje sugrađane, ali i sve ostale diljem Europe

27.10.2020.
10:00
Shutterstock
VOYO logo

Mnoge zemlje u Europi na rubu su ponovnog lockdowna zbog enormnog porasta broja zaraženih od Covida-19. Iako su povećanje broja zaraženih s početkom jeseni najavljivali mnogi znanstvenici i stručnjaci, izgleda da nitko nije reagirao na vrijeme.

Kako kod nas od početka ovog tjedna vrijede nove mjere, a od danas i činjenica da je trajanje samoizolacije skraćeno s 14 na 10 dana, tako su i brojne europske zemlje svoje već postojeće mjere pooštrile, a neke su spremne i za novo "zaključavanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Strah od lockdowna /

Trebamo li policijski sat, treba li škola biti online, treba li kafiće zatvoriti? Evo što kažu naši znanstvenici

Image
Strah od lockdowna /

Trebamo li policijski sat, treba li škola biti online, treba li kafiće zatvoriti? Evo što kažu naši znanstvenici

Njemačka

Angela Merkel i sama je jučer rekla kako "su pred nama vrlo, vrlo teški mjeseci" i dodala: "Nemam dobar osjećaj u vezi sadašnje situacije, ovako neće moći ići dalje". Kancelarka Merkel je u subotu, u redovitom tjednom videoobraćanju, pozvala građane da ne izlaze iz kuća i da druženja svedu na minimum. U subotu je policija intenzivno rastjerivala mladež s ulica, no sve zajedno nije utjecalo na smanjenje broja zaraženih. “Razlika u odnosu na prvi val je u tome što sad nema dramatičnih slika iz Italije, one su utjecale na višu razinu discipline i kod nas”, kaže bivši njemački epidemiolog Lauterbach. U subotu je Njemačka imala rekordnih 14.714 zaraženih od Covida-19. Mnogi njemački mediji pišu i nagađaju da im skoro prijeti novi "lockdown".

Francuska

I u ovoj je zemlji, kao i u Španjolskoj i Njemačkoj, objavljeno izvanredno stanje. “Pretpostavljamo da idemo u pravcu cifre od 100.000 novozaraženih dnevno”, upozorio je savjetnik francuske vlade Jean-François Delfraissy. Naime, za vikend je, točnije u nedjelju, srušen novi rekord s 52 010 novozaraženih u 24 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija

U Italiji je, u nekim regijama (primjerice i u Rimu), uveden policijski sat. Ljudima je dozvoljeno kretanje samo zbog posla, dućana ili ljekarne. Dodajmo da su talijanske vlasti donijele odluku prema kojoj se (u svim regijama) do 18 sati moraju zatvoriti svi barovi i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni. Sve to rezultiralo je jučerašnjim burnim prosvjedima.

Austrija

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zaprijetio je drugim lockdownom kao posljednjim sredstvom kojemu će pribjeći ako se ne obuzda trenutni rast broja slučajeva zaraze koronavirusom. Sve će ovisiti o situacijama u bolnicama, jer, tvrdi Kurz, nijedna zemlja na svijetu ne bi dopustila da njezina intenzivna njega postane preplavljena. Kao i brojne zemlje, ruši rekorde u broju zaraženih, a također su, kao i mi, uveli smanjenje broja prisutnih na okupljanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka

Zemlja je to s najvećim brojem zaraženih - upravo je tamo sve osim trgovina i ljekarni zatvoreno. Vrijeme provedeno s drugima mora biti "najkraće moguće" i samo u "najnužnijim slučajevima". Vladajući u Češkoj vjeruju kako će iste oštre mjere dugo trajati, sve dok se ne "dogodi čudo", prema riječima premijera Andreja Babisa, prenosi apnews. "Opasnost je iza svakog ugla", rekao je Jaroslav Flegr, profesor molekularne biologije.

Slovenija

"Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije", objavio je premijer Janša na svom Twitter profilu prije tri dana. "Broj novooboljelih od Covida-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od subote je na snazi 'lockdown', pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, bazena, kina, kazališta i teretana, a nastava u školama odvija online.

 Slovačka

I mediji u toj zemlji prije nekoliko su dana počeli pisati o mogućem ponovnom zatvaranju svega neophodnog za život, kao što bi zabranili druženja među kućanstvima u potpunosti. "Brz rast novooboljelih spriječile bi mjere kao u susjednoj Češkoj", rekao je premijer Igor Matovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irska

U Irskoj su na snazi već nekoliko dana najstrože mjere. Konkretno, to znači da ako možete, morate raditi od kuće do 1. prosinca. Prodavaonice koje ne prodaju osnovnu robu ostaju zatvorene, kontakti s osobama iz drugih kućanstava su zabranjeni, uz nekoliko izuzetaka. Sportovi na otvorenom su dozvoljeni samo u krugu od pet kilometara, ali škole su otvorene, prenosi dw. Zajedno je s Belgijom i Walesom u "zaključanom" do daljnjeg. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo