DRAGAN PRIMORAC / Svi pozitivni nisu i infektivni: Među pozitivnim nalazima postoji velika razlika

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Svjedočimo velikom porastu broja oboljelih od COVID-19, no neke je stvari jako važno imati na umu

28.10.2020.
9:15
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Da bi se moglo točno pratiti broj zaraženih u svijetu, a time i što uspješnije boriti protiv virusa SARS-CoV-2, ključna su testiranja, a poznati znanstvenik i liječnik Dragan Primorac među prvima je u Europi koristio RT-PCR metodu testiranja koja je sada ključna za detekciju COVID pozitivnih osoba. 

Image
PRIZNATI ZNANSTVENIK /

Dragan Primorac u Direktu: 'Paradoksalno, mogao bi pasti broj inficiranih i Covidom-19 i gripom'

Image
PRIZNATI ZNANSTVENIK /

Dragan Primorac u Direktu: 'Paradoksalno, mogao bi pasti broj inficiranih i Covidom-19 i gripom'

''Testiranje mora biti objektivno, a metodologije standardizirane. Uz testiranje, još je važnije ne stvarati paniku, javno izgovorena riječ treba biti temeljena na najnovijim znanstvenim podacima, u samoizolaciju treba staviti one koje je potrebno, a svim ostalima omogućiti da rade i žive normalno uz propisane mjere epidemiološke zaštite'', istaknuo je u razgovoru za Večernji list Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalaz koji se izdaje nakon PCR postupka prikazuje se ili kao pozitivan, ili kao negativan i čini se da je u tome problem na što Primorac kaže: ''Da, golema je razlika među pozitivnim nalazima koji ukazuju na prisutnost virusne RNA u uzorku. Naravno, što je viši titar (prisustvo virusa u uzorku), potreban je manji broj ciklusa za detekciju virusa. Istodobno, viši titar virusa u uzorku znači i veću virulenciju, odnosno veću mogućnost širenja virusa. U većini laboratorija broj ciklusa detekcije (eng. cycle treshold - Ct) koji se koristi za prisustvo SARS-CoV-2 je 40 ili ponekad 45. Time, prema našem mišljenju, ovaj test zapravo postaje „preosjetljiv" te osobe s minimalnim titrom virusa, kao i osobe u čijem uzorku postoje samo fragmenti nefunkcionalnih virusa proglašavamo pozitivnim''.

''Logično je da osoba kod koje se virus iz uzorka replicira na 20 ciklusa ima daleko veći broj kopija virusa od osobe kod koje se, npr., virus replicira na 35 ciklusa. Osim toga, prva osoba je daleko zaraznija za okolinu od ove druge osobe koja je jako malo zarazna, ako i uopće. Prateći ovaj koncept, velik broj ljudi koji je nepotrebno u samoizolaciji mogao bi se vratiti obavljanju svojih poslova što će biti ključno u opstanku gospodarstva'', istaknuo je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobro je da su brojni kolege shvatili problem koji s kolegama ističem te da se već vide promjene u praksi. U Njemačkoj je, primjerice, Institut Robert Koch čak među kriterije otpuštanja osoba iz izolacije kao orijentacijsku pomoć liječniku, između ostalog, naveo kriterij da se ovisno o specifičnim uvjetima testiranja, kao kriterij otpuštanja može koristiti vrijednost Ct veća od 30, koja je, prema prethodnom iskustvu, povezana s gubitkom mogućnosti kultivacije virusa. Dobro je i što su ključne institucije u Hrvatskoj koje se bave PCR detekcijom SARS-CoV-2 poput Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" krenule putem o kojem govorim te počele uz nalaz RT-PCR dostavljati i broj ciklusa detekcije'', zaključio je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo