Škola u doba korone / Testovi su u školama, a HZJZ objavio nove preporuke! Donosimo to, ali i preporuke u još 7 članica EU-a, pa usporedite

Image
Foto: RTL

U Hrvatskoj bi ova prva faza trebala potrajati mjesec dana, a ako brojke nastave padati, nakon toga bi se stvari još jednom mijenjale

12.2.2022.
19:50
RTL
VOYO logo

Sad je i službeno. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za učenike. Oni koji se samotestiraju, više ne moraju u izolaciju u slučaju kontakta sa zaraženima.

Sutra navečer počinje masovno samotestiranje školaraca za što Hrvatska kupuje tri milijuna brzih testova. Kakva je situacija uoči ponedjeljka i punih učionica, Dajana Šošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkoj Prvoj gimnaziji sve je spremno za samotestiranje učenika koje je besplatno i dobrovoljno. Za Prvu gimnaziju pristiglo je 1088 testova.

Učenici će se testirati kod kuće nedjeljom navečer ili ponedjeljkom ujutro. Ako se pojavi pozitivan slučaj. testiranje će se ponoviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca čiji roditelji odbiju testiranje, pohađaju školu i dalje. Ako se pojavi pozitivno dijete u razredu, a učenik nije prebolio ili nije cijepljen unatrag 4 mjeseca, ide u izolaciju, za razliku od drugih koji će samotestirati i nastaviti pohađati nastavu", opisala je proceduru ravnateljica Dunja Marušić.

U prvoj će fazi učenici za kućnu primjenu dobiti dva testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgore je bilo kad bi pola razreda bilo u samoizolaciji, jer kad je cijeli razred npr. pozitivan, ide se na Zoom... Ovako je bilo nezgodno jer je pola djece ovdje pola kod kuće, tako da je ovo dobrodošlo u smislu redovnijeg pohađanja nastave", dodala je ravnateljica.

Ovakve su preporuke za rad u školama u drugim članicama EU-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Austrija - u slučaju zaraze u učionici, cijeli razred seli na nastavu online na pet dana.

2. Španjolska - u osnovnim školama provodi se samoizolacija svih učenika ako se pokaže da ih je pozitivno više od pet u istoj učionici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Slovenija - u slučaju kontakta u školi s pozitivnom osobom, preporuča se izolacija, iznimke su osobe koje su preboljele i cijepljene ili su primile booster dozu.

4. Litva - predviđa izolaciju za pozitivne, ostali koji su bili u kontaktu, mogu je izbjeći s tri negativna testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Švedska - škole više nisu obvezne pratiti kontakte pozitivnih osoba, no obveza je ostati doma ako imate simptome zaraze.

6. Estonija - od ovog mjeseca ne predviđa izolaciju u slučaju kontakta u školama ako izostanu simptomi zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Bugarska - izolacija od 10 dana za kontakte u školama, osim u slučaju cijepljenja i preboljenja.

U Hrvatskoj bi ova prva faza trebala potrajati mjesec dana, a ako brojke nastave padati, nakon toga bi se testiranje provodilo samo u slučaju da se u razredu pojavi pozitivan učenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog:

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo