covid NA HEMATOLOGIJI / Tri teške bolesnice umrle: S Rebra za RTL.hr odgovorili kako je došlo do proboja koronavirusa te u kakvom su stanju pacijenti

"Umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom", kažu iz bolnice

27.1.2021.
12:40
VOYO logo

Na Odjelu hematologije KBC-a Zagreb, gdje se liječe teško bolesni pacijenti, prošlog tjedna dogodio se proboj koronavirusa. 

"U razdoblju od 18.1 do 24.1. na Zavodu za hematologiju COVID-19 infekcija dijagnosticirana je u 15 hospitaliziranih bolesnika", potvrdili su RTL.hr-u iz KBC-a Zagreb. Nisu nam tada odgovorili na pitanja kako je došlo do zaraze i u kojem su stanju zaraženi pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo objavili tekst s ovom informacijom kao i izjavom člana obitelji jednog od oboljelih, koji je za RTL.hr rekao da je stanje puno lošije nego što tvrde iz bolnice, iz KBC-a Zagreb su nam odgovorili i na preostala neodgovorena pitanja.

Tražili smo odgovore i na pitanje planira li se prebacivanje pacijenata u KB Dubravu, a s obzirom na to da su nam u prvom odgovoru poslali podatke za prošli tjedan, dodatno smo ih upitali i ima li novozaraženih na odjelu ovog tjedna kao i znaju li kako je došlo do proboja virusa na odjel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
na Odjelu hematologije /

EKSKLUZIVNO Korona među oboljelima od leukemije i drugih teških bolesti na Rebru: U tjedan dana 15 zaraženih

Image
na Odjelu hematologije /

EKSKLUZIVNO Korona među oboljelima od leukemije i drugih teških bolesti na Rebru: U tjedan dana 15 zaraženih

U odgovoru koji potpisuju ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, pojasnili su nam stanje pacijenata, ali i odgovorili na nekoliko važnih pitanja.

"Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika", poručuju dr. Ćorušić i dr. Aurer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije na respiratoru"

Na naše pitanje kakvo je stanje s bolesnicima i jesu li prebačeni u KB Dubrava, odgovaraju:

"Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtjevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje COVID19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru", poručuju za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da ne mogu biti posve sigurni kako je došlo do proboja virusa u bolnicu.

"No, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da ovaj tjedan nisu imali novozaraženih. 

"Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije", kažu u odgovoru za RTL.hr Ćorušić i Aurer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo