stanje u susjedstvu / U Srbiji rekordnih 476 novozaraženih koronavirusom, a u BiH su prijavljena 263 nova slučaja

Image
Foto: AP Images

Stručnjaci opovrgavaju da je bolest blaža nego u prvom udarnom dijelu epidemije

26.7.2020.
17:10
AP Images
VOYO logo

Novih 467 slučajeva koronavirusa zabilježeno je u Srbiji u protekla 24 sata, najviše od početka epidemije u ožujku, a umrlo je još osam ljudi, priopćio je u nedjelju krizni stožer i najavio moguće uvođenje karantene.

30 posto sa teškom kliničkom slikom

Najveća žarišta su i dalje Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Šabac i Kraljevo.Na bolničkom liječenju je 4568 oboljelih, od toga 169 na respiratoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci opovrgavaju da je bolest blaža nego u prvom udarnom dijelu epidemije jer sada oko 30 posto bolesnika ima težu kliničku sliku.

Također ističu da je Srbija daleko od praga kolektivnog imuniteta. "Na to se ne možemo oslanjati, već moramo spriječavati prenošenje virusa s osobe na osobu", istaknuo je imunoog Srđan Janković na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica stožera Darija Kisić Tepavčević najavila je mogućnost uvođenja karantene za one koji ulaze u Srbiju.

"Razmatrat će se uvođenje karantene za putnike iz određenih zemalja. O tome se diskutira i gleda se koji su najoptimalniji obrasci u ovom momentu", rekla je Kisić Tepavčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nacionalni stožer /

Hrvatska ima 65 novih slučajeva koronavirusa, a još tri oboljele osobe su umrle

Image
nacionalni stožer /

Hrvatska ima 65 novih slučajeva koronavirusa, a još tri oboljele osobe su umrle

U BiH 263 nova slučaja

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su prijavljena 263 nova slučaja zaraze koronavirusom što je pedesetak manje u odnosu na dnevni prosjek ovog tjedna.

Prema podacima entitetskih zavoda za vajvno zdravstvo u Federaciji BiH su testirana 704 uzorka a zaraza je potvrđena u 154 slučaja. U Republici Srpskoj testirali su 401 uzorak od kojih je 109 bilo pozitivno na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slulaja koja se mogu povezati s koronavirusom a umrli su starija žena i muškarac, oboje iz Goražda u istočnoj Bosni.

Uz slučajeve zaraze potvrđene do nedjelje ukupni broj zaraženih u BiH od pojave epidemije sada je iznad 10 tisuća a 285 osoba je preminulo zbog zdravstvenih komplikacija prouzročenih bolešću COVID-19. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo