novo istraživanje / Uzrok se i dalje istražuje: Šokantnom broju oporavljenih Covid pacijenata dijagnosticirani su neurološki poremećaji, evo i koji

Image
Foto: Shutterstock

Rezultati pokazuju da zaraza koronavirusom može dovesti do kratkoročnih i dugoročnih kognitivnih i mentalnih posljedica na zdravlje.

29.1.2021.
13:00
Shutterstock
VOYO logo

Šest mjeseci nakon zaraze Covidom-19, jednom od osam pacijenata dijagnosticiran je neki oblik neurološke ili psihičke bolesti poput demencije, prenosi Science alert.

Studija znanstvenog tima iz Oxforda pokazala je da su hospitalizirani pacijenti osobito podložni psihijatrijskim komplikacijama, iako i pacijenti kojima nije bilo potrebno bolničko liječenje imaju visok rizik od razvoja depresije i moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi rezultati pokazuju da zaraza koronavirusom može dovesti do kratkoročnih i dugoročnih kognitivnih i mentalnih posljedica na zdravlje. U svrhu istraživanja, znanstvenici su analizirali povijest bolesti 236 379 pacijenata u SAD-u koji su se oporavili.

Image
stanice 'pamte' virus /

Znanstvenici otkrili jako važnu stvar: Koliko dugo traje imunitet nakon zaraze koronavirusom

Image
stanice 'pamte' virus /

Znanstvenici otkrili jako važnu stvar: Koliko dugo traje imunitet nakon zaraze koronavirusom

Uvrdili su da je unutar šest mjeseci, 33,6 posto pacijenata dobilo neurološku ili psihijatrijsku dijagnozu, a 13 posto njih takvu dijagnosu dobilo je prvi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina bolesti, uključujući moždani udar, intrakranijalno krvarenje, demencija i psihotički poremećaji, bile su češće nego u komparativnoj skupini pacijenata koji su imali gripu i infekcije dišnog sustava.

Moždani udar i krvarenja

Iako su znanstvenici uzeli u obzir faktore poput rase, spola, dobi, socioekonomskog statusa i postojeće dijagnoze, istraživanje je ipak bilo ograničeno. Nije se mogla dokazati uzročno-posljedična veza, a i elektronički zapisi povijesti bolesti nisu bez mane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za dijagnoze poput moždanog udara i intrakranijalnog krvarenja čini se da se rizik dramatično smanjuje unutar šest mjeseci, ali za neke neurološke i psihičke dijagnoze nemamo odgovor o tome kada će prestati'' rekao je dr. Max Taquet s Odjela za psihijatriju na Sveučilištu Oxford.

Stručnjaci nastavljaju istraživati zašto ovaj virus, za kojeg se prvo pretpostavljalo da je isključivo respiratorni, može uzrokovati i moždane posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo