Mnoštvo problema / Zabilježen velik porast preminule djece pri porodu, a zna se i razlog tome

Image
Foto: Thinkstock

Pregled studija je zabilježio gotovo šestostruki porast izvanmaternične trudnoće

1.4.2021.
10:55
Thinkstock
VOYO logo


Prema globalnom pregledu studija, pandemija Covid-19 imala je značajan i negativan utjecaj na trudnice i njihovu dojenčad. Pregled studija objavljen u srijedu u časopisu Lancet otkrio je da se broj preminulih majki nakon poroda i djece pri porodu povećao za gotovo 30 posto, prema objedinjenim podacima iz 40 studija koje su pokrivale 17 zemalja.

Pregled je zabilježio gotovo šestostruki porast izvanmaternične trudnoće, između siječnja 2020. i siječnja 2021. godine. Neliječene, izvanmaternične trudnoće mogu uzrokovati krvarenje opasno po život. Znanstvenici sa Sveučilišta St. George iz Londona utvrdili su da mnogi od ovih problema mogu proizaći iz nedostatka pristupa medicinskoj skrbi tijekom pandemije. Bolnice su bile preopterećene Covid-pacijentima, a neke žene možda nisu željele otići liječniku, zabrinute da će biti izložene Covidu-19, piše CNN.

Studija je također otkrila da se povećao broj žena koje su prijavile simptome depresije, kao i postporođajne depresije. Jedina stopa koja se nije mnogo promijenila je broj prijevremenih poroda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nove 'preporuke' /

Stručnjaci smatraju kako antigenski testovi nisu uvijek pouzdani, evo i zašto

Image
Nove 'preporuke' /

Stručnjaci smatraju kako antigenski testovi nisu uvijek pouzdani, evo i zašto



Ipak, nije se ni povećao broj komplikacija pri porodu i u trudnoći, ali je pandemija  imala nesrazmjerno negativan utjecaj na majke i djecu koja su živjela u zemljama s niskim i srednjim prihodima, pokazalo je istraživanje. "Iz naše studije i drugih jasno je da je poremećaj uzrokovan pandemijom doveo do majki i beba koje se mogu izbjeći, posebno u zemljama s niskim i srednjim prihodima", rekla je vodeća autorica dr. Asma Khalil, profesorica na Sveučilištu St. George's u Londonu. 

Sveukupno, ovo dokazuje da su učinci pandemije i više nego štetni po majke i novorođenčad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo