Hrvatski samoizolanti / Zašto se za samoizolaciju ne izdaje 'papirnati trag' i kako do naknade od HZZO-a

epidemiolog ne izdaje nikakvo službeno rješenje o samoizolaciji, nego automatski ulazite u sustav

30.7.2020.
10:50
VOYO logo

Zašto hrvatski epidemiolozi ne izdaju nikakav papirnati trag rješenja o samoizolaciji i može li se bez tog komada papira tražiti naknada od HZZO-a za izolaciju?

Image
KORONAVIRUS - SMJERNICE /

Ovo su nove preporuke Zavoda: Evo tko ima prednost pri testiranju i kad završava samoizolacija

Image
KORONAVIRUS - SMJERNICE /

Ovo su nove preporuke Zavoda: Evo tko ima prednost pri testiranju i kad završava samoizolacija

Pitali smo HZZO koliko je uopće hrvatskih samoizolanata dosad tražilo tu naknadu i zašto nema papirnatih tragova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj je naknada za samoizolaciju 4200 kuna mjesečno, odnosno 2100 kuna za 14 dana. Od početka epidemije bilo je 101 tisuća hrvatskih državljana u samoizolaciji i 85 tisuća stranaca. Do danas je HZZO isplatio naknada u iznosu od 24 milijuna kuna, odnosno za otprilike 11.500 tisuća osoba", odgovorili su nam.

Ostali možda nisu tražili jer nisu znali da imaju to pravo, a možda jer su izračunali da im se više isplati prijaviti obično bolovanje. Točno je da vam epidemiolog ne izdaje nikakvo službeno rješenje o samoizolaciji, nego automatski ulazite u sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne izdaje se nikakvo rješenje upravo zbog toga što je bio lockdown i zbog toga što su se naši građani što manje trebali kretati, napravljena je digitalna platforma praćenja COVIDA-19 i ako bi epidemiolog ustanovio da je netko za samoizloaciju, tj. da je bio u kontaktu s pozitivnom osobom, to se unosi u taj sustav tako da bi doktor opće prakse tog pacijenta i sanitarna inspekcija znali. Naravno, zbog raznih kontrola, oni koji su bili u samoizolaciji znaju da su im čak i policija znala pokucati na vrata da vide da li doista poštuju mjere samoizolacije. Tako da u principu, ta se potvrda može dobiti ako netko zahtjeva papirnatu potvrdu, međutim ta digitalna platforma je dovoljna jer liječnici vaši znaju, a onda ot je bitno i zbog izdavanja doznake za bolovanje", rekao je glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo