'KORISTITE ZAŠTITU' / Zavod za javno zdravstvo objavio savjete o seksu tijekom epidemije: Evo na što treba pripaziti!

Image
Foto: Shutterstock
4.9.2020.
15:46
Shutterstock
VOYO logo

U ovim okolnostima pojave novog koronavirusa i globalne epidemije bolesti COVID-19  savjeti za zaštitu od bolesti COVID-19 tijekom spolnih aktivnosti, slično kao i kod zaštite od spolno prenosivih bolesti i spolnog zdravlja, temelje se na informiranju i znanju o rizicima prijenosa i načinima zaštite od bolesti COVID-19 i njezinog uzročnika virusa SARS-CoV-2 te primjeni dostupnih mjera zaštite.

SAZNAJTE I INFORMIRAJTE SE O BOLESTI COVID-19 - OSNOVNE ČINJENICE I NAČIN PRIJENOSA

Bolest COVID-19 prenosi se kapljičnim putem i izravnim kontaktom, preko kapljica sline ili sluzi prilikom kašljanja, kihanja, govora ili pjevanja zaražene osobe u blizini druge zdrave osobe. S obzirom da njen uzročnik SARS-CoV2 može preživjeti kratko vrijeme i na površinama, može se prenijeti i posredno, dodirivanjem površina ili predmeta kontaminiranih izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta. Zaraza se može prenijeti od zaraženih osoba koje imaju simptome bolesti, ali i onih koji nemaju simptome bolesti. Inkubacija bolesti (razdoblje od nastanka infekcije do pojave simptoma) je 1-14 dana, a njezino prosječno trajanje je 5-6 dana. Osoba je zarazna u trenutku pojave simptoma te određeno vrijeme nakon pojave simptoma, ali i do dva dana prije pojave simptoma bolesti.  Korona virus je otkriven u stolici, krvi, urinu, te tjelesnim tekućinama iz usta i nosa zaraženih osoba. Stoga je potrebno izbjegavati izravan dodir s tjelesnim tekućinama, posebice iz usta i nosa te stolicom. Iako se virus SARS-CoV-2 nalazi u tjelesnim tekućinama, za sada nema jasnih dokaza da se COVID-19 prenosi spolnim putem prilikom spolnog odnosa, odnosno putem sjemene ili vaginalne tekućine. No, s obzirom na prijenos prilikom dodira i bliskog kontakta s oboljelom osobom, spolni odnos i intimni kontakt predstavljaju rizik za prijenos bolesti COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest može biti teža i ozbiljnija u osoba starije životne dobi (stariji od 65 godina) i u osoba s kroničnim bolestima poput malignih bolesti, srčanožilnih bolesti, plućnih bolesti, stanja i bolesti s oslabljelim imunitetom i slično.

MOGUĆNOST ZARAZE S KORONA VIRUSOM PRILIKOM SPOLNIH AKTIVNOSTI

Koronavirus (COVID-19) se prenosi između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom, a spolni odnos i intimni kontakt uključuju bliski tjelesni kontakt, te ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od njegovog prijenosa sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je svaki spolni odnos rizičan za prijenos bolesti COVID-19 i upuštanjem u spolne odnose se taj rizik jednostavno mora prihvatiti. S obzirom na put prijenosa, prilikom ljubljenja je naveća mogućnost zaraze.

ODGOVORNO PONAŠANJE, OSOBNA HIGIJENA I HIGIJENA OKOLINE

Za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, kao i drugih neželjenih posljedica spolnih aktivnosti, ključno je odgovorno spolno ponašanje koje uključuje izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja (rano stupanje u spolne odnose, često mijenjanje partnera, nekorištenje kondoma, spolni odnosi pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih sredstava, odnosno droga), te primjena zaštitničkih ponašanja (uporaba kondoma, odgađanje spolnog odnosa u slučaju rane životne dobi ili nekog drugog razloga nespremnosti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz zaštitu od zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), odnosno bolesti COVID-19, s obzirom na način na koji se prenosi ovaj virus, a to je kapljični put prijenosa, za prevenciju te, ali i drugih respiratornih infecija, važno je redovito pranje ruku i respiratorna higijena (kašljanje i kihanje u papirnatu maramicu ili unutarnju stranu lakta), tjelesni razmak od drugih ljudi, te boravak na otvorenom ili u većim, prozračnim prostorijama, a zaštitno sredstvo za uporabu u zajednici odnosno svakodnevnom životu je maska za usta i nos.

Image
ZANIMLJIVA PREPORUKA /

Kako ne širiti koronavirus? 'Prije i tijekom seksa preskočite poljupce. I nosite masku'

Image
ZANIMLJIVA PREPORUKA /

Kako ne širiti koronavirus? 'Prije i tijekom seksa preskočite poljupce. I nosite masku'

Što se tiče zaštite od bolesti COVID-19 i spolnih aktivnosti, s obzirom na to da je kod stupanja u ljubavnu, odnosno intimnu vezu neizbježan bliski kontakt, glavne savjete za zaštitu od bolesti COVID-19 (održavanje razmaka među osobama od oko dva metra, izbjegavanje rukovanja, redovno i često pranje ili dezinficiranje ruku, održavanje respiratorne higijene i higijene okoline) nije u potpunosti moguće primijeniti za zaštitu prilikom intimnih kontakata, odnosno spolnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druženje u manjem krugu poznatih ljudi, izbjegavanje druženja s većim brojem nepoznatih ljudi, izbjegavanje boravaka u zatvorenim prostorima može pomoći kod smanjenja rizika za prijenos bolesti COVID-19. Preporuka za smanjenje rizika od prijenosa bolesti COVID-19 putem spolnog odnosa je i imati spolne odnose odnosno intimne kontakte s osobom s kojom smo i inače u bliskom svakodnevnom kontaktu, odnosno partnerom u trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera.

PRAĆENJE ZDRAVSTVENOG STANJA I OSTANAK KOD KUĆE U SLUČAJU SIMPTOMA ILI RIZIČNE IZLOŽENOSTI ZARAZI

U cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19 važno je u slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije koja može ukazivati na COVID-19, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, kratkog daha, slabosti, bolova u mišićima i tijelu, gubitka njuha ili okusa, ostati kod kuće i javiti se izabranom liječniku radi savjeta o daljnjem postupanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako osoba ima simptome bolesti ili se osjeća loše, treba privremeno odustati od druženja s drugim ljudima i od spolnih aktivnosti te se javiti izabranom liječniku radi informacija o daljnjim postupcima.

Također, ako je osoba bila u bliskom kontaktu (boravak u istoj zatvorenoj prostoriji duže od 15 minuta, razgovor na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, tjelesni kontakt) s osobom kojoj je dijagnosticiran COVID-19 ili u nekom rizičnom području, odnosno u nekoj od zemalja u kojoj ima oboljelih od bolesti COVID-19 u posljednjih 14 dana, treba privremeno odustati od druženja s drugim ljudima i od spolnih aktivnosti te se javiti epidemiologu radi procjene o riziku izloženosti i uputa o daljnjim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je rizik za zarazu u pojedinim državama različit, pojavnost virusa SARS-Cov-2 i bolesti COVID-19 globalno još nije nestala. Epidemiološka situacija brzo se može promijeniti i važno je pratiti informacije i savjete relevantnih institucija za zaštitu.

TESTIRANJE NA SARS-COV2 (COVID-19) – PAŽLJIVO S TUMAČENJEM REZULTATA

Kod tumačenja rezultata testiranja na virus SARS-CoV-2, odnosno bolest COVID-19, treba biti oprezan i znati tumačiti različite testove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivan rezultat testa molekularne metode (PCR) koji detektira virusni materijal u uzorku brisa nosa i ždrijela znači da osoba ima infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19).

Pozitivan rezultat serološkog testa koji detektira protutijela protiv virusa u krvi može ukazivati na prijašnju izloženost infekciji virusom SARS-CoV-2, no ne znači da pruža zaštitu od ponovne infekcije virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su prije nekog vremena imale pozitivan molekularni (PCR) test na SARS-CoV-2 (COVID-19) imale su COVID-19, no za sada se ne zna dovoljno jesu li zaštićene od ponovne infekcije i koliko dugo.

Stoga, ako bi netko želio donositi odluke o stupanju u spolne odnose na temelju rezultata testiranja, treba biti oprezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno, za zaštitu od bolesti COVID-19 važno je dosljedno provoditi mjere zaštite od respiratornih infekcija, odnosno redovito prati ruke vodom i sapunom ili ih dezinficirati, održavati tjelesni razmak među ljudima od 1,5-2 metra, provoditi respiratornu higijenu kod kihanja i kašljanja i ostati kod kuće u slučaju pojave povišene tjelesne temperature ili drugih simptoma bolesti.

Za savjetovanje i informiranje o sprječavanju spolno prenosivih bolesti i zaštiti spolnog zdravlja možete se obratiti u savjetovalište za HIV i spolno zdravlje pri zavodima za javno zdravstvo ili u zajednici, izabranom liječniku, učenici i studenti i školskom liječniku, žene ginekologu, muškarci urologu ili dermatovenerologu. Više informacija o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja te informacije kome se možete obratiti za pomoć možete pronaći u aplikaciji Spolno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti i spolnog zdravlja

- saznajte i informirajte se o spolno prenosivim bolestima (infekcijama) uključujući infekciju HIV-om. Znanje o rizicima i načinima zaštite temelj su prevencije bolesti i zaštite zdravlja.
- odgodite spolne odnose dok ne budete spremni. Rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje. Izbjegavanje ranih spolnih odnosa znači ostvariti spolni odnos u punoj fizičkoj i psihičkoj zrelosti i kada vi to želite, koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova oba partnera.
- koristite zaštitu (kondom). Pravilno i dosljedno korištenje zaštite (kondoma) pruža istodobnu zaštitu od HIV-a, mnogih drugih spolno prenosivih infekcija te neplanirane trudnoće i znači brigu o vlastitom zdravlju i zdravlju partnera.
- ne mijenjajte često spolne partnere. Veći broj seksualnih partnera povećava rizik za zarazu spolno prenosivim infekcijama.
- ne koristite alkohol i droge. Uzimanje alkohola i drugih psihoaktivnih sredstava utječe na sposobnost razboritog prosuđivanja i pridonosi rizičnim spolnim ponašanjima.
- testirajte se ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti. Spolno prenosive bolesti često nemaju nikakvih simptoma, stoga su preventivni pregledi kod liječnika važni.

Na ove savjete posebice želimo podsjetiti u toplijim, ljetnim mjesecima u godini, jer ljeto je obično vrijeme odmora, opuštanja, češćeg druženja s nepoznatim ljudima, a time i češćih situacija neplaniranog spolnog odnosa i situacija s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti i/ili neplanirane trudnoće. U Hrvatskoj se uz kampanje u zimskim mjesecima, koje se već dugi niz godina tradicionalno provode u danima oko obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, provode i ljetne kampanje u kojima smo s preventivnim porukama prisutni na plažama na svlačionicama i info panoima diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za zaštitu od bolesti COVID-19 (i ostalih respiratornih bolesti)

- redovito i učestalo perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens.
- prekrijte unutrašnjom stranom lakta ili maramicom usta i nos prilikom kašljanja ili kihanja i zatim bacite maramicu u koš za otpatke te operite ruke.
- izbjegavajte dodirivati rukama lice, oči, nos i usta.
- izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome akutne respiratorne bolesti (npr. povišenu tjelesnu temperaturu, kašljanje, poteškoće s disanjem, malaksalost).
- ostanite kod kuće ako ste bolesni.
- izbjegavajte rukovanje i održavajte razmak od 2 metra.
- provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.
- održavajte redovno higijenu svoje okoline (stambeni i radni prostor).
- izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo