Borba s koronavirusom / Zemlje u potrazi za nultim pacijentom! Donosimo: Kako će se ustanoviti koliko dugo mi živimo s koronom?

Zaraza iz Wuhana proširila se očito i prije nego što su Kinezi svijetu priznali za bolest

7.5.2020.
17:08
VOYO logo

Dokaz francuskih medicinskih stručnjaka poljuljao je ono što smo dosad znali o širenju korona virusa. Virus je u zemlji bio prisutan najmanje mjesec dana prije nego što se mislilo. 

Istraživanja i u drugim zemljama počinju upućivati na isto. Zaraza iz Wuhana proširila se i prije nego što su Kinezi svijetu priznali za bolest. Kako će se ustanoviti koliko dugo mi živimo s koronom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pacijent obolio u Oregonu je nakon dva mjeseca borbe pušten kući uz ovacije i svirku mariachi benda. No, tko je zapravo prvi pacijent u SAD-u? Potraga ih vodi mnogo ranije od zasad službenog 21. siječnja. 

"Mrtvozornik u okrugu Santa Clara pronašao je pacijenta koji je umro 6. veljače, a utvrđeno je da je imao COVID-19. Obično traje između tri i četiri tjedna od trenutka zaraze do smrti", kaže profesor medicine sa sveučilišta Stanford 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači da je vjerojatno zaražen otprilike dva tjedna prije službenog prvog slučaja u toj zemlji. Francuzi su otišli i korak dalje. Iz naknade analize uzorka, uspjeli su dokazati kako je pacijent u bolnicu zaprimljen krajem prosinca imao koronu, a počeo je kašljati već sredinom mjeseca. 

"Rekli su mi kako bi to mogla biti upala pluća. Nisu bili sigurni, ali moje je stanje bilo ozbiljno. Kašljao sam krv. Nije to bila normalna gripa", tvrdi pacijent iz Francuske 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni švedski epidemiolog tvrdi kako je moguće da je korona virus u toj zemlji prisutan ne od 31 siječnja 2020., već čak od studenog 2019. Uz lentu vremena lakše ćemo pratiti kronologiju. Nulta točka nam je 31. prosinca. 

Bolest iz Wuhana vjerojatno se proširila mnogo ranije

Tad je Kina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji obznanila kako postoji nova, opaka bolest. Prema kineskim podacima u koje smijemo sumnjati, prvi pacijent u zdravstvenom sustavu zabilježen je 10. prosinca. Prva osoba u Sjedinjenim državama hospitalizirana je 21. siječnja. Bolest je u Francuskoj prvo zabilježena 24. siječnja, a u Hrvatsku je, službeno, stigla tek 25. veljače. No, nova saznanja pokazuju kako se bolest iz Wuhana vjerojatno proširila mnogo ranije. Prvi Francuz s koronom u bolnicu je zaprimljen već 27. prosinca, gotovo mjesec dana ranije od onoga što se dosad mislilo. Prvi Amerikanac zaražen je vjerojatno u prvom tjednu siječnja, a pitanje je kad se zapravo zarazio i prvi pacijent u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na to trebala bi dati analiza uzoraka osoba osoba oboljelih od atipične gripe ili upale pluća u prosincu, siječnju i veljači ove godine. 

"Mi ćemo analizirati uzorke sigurno u više laboratorija, ali obzirom da smo imali dosta mirnu situaciju i da smo 25 dana skoro testirali bez ijednog pozitivnog, očekujem da se možda koji pozitivni pojavi, ali ne u većoj mjeri jer bi onda vjerojatno imali mnogo goru epidemiološku situaciju", rekla je , ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja sezona gripe upravo završava i trenutačno od nje boluje tek nekoliko ljudi u Karlovačkoj županiji. Ove se sezone od nje razboljelo 60 tisuća ljudi. No, mnogi su govorili kako su se razboljeli od nečega čudnog. Nečega što nije obična gripa. Odgovor na pitanje koliko je dugo korona virus zapravo s nama možemo dobiti jedino iz sluzi pohranjene u hladnjacima u infektivnoj bolnici Fran Mihaljević.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo