NOVA SVAKODNEVICA / Život u Hrvatskoj promijenio se preko noći: Shvatit ćemo bez koliko stvari zapravo možemo

Zatvoreni su kafići, neprehrambene trgovine, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni...

19.3.2020.
18:46
VOYO logo

Doslovno preko noći život u Hrvatskoj se drastično promijenio. Od ponoći je na snazi cijeli niz zabrana aktivnosti koje smo dosad uzimali zdravo za gotovo.

Zatvoreni su kafići, neprehrambene trgovine, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni - ukratko sva ona mjesta koja nisu nužna za život, a na kojima se okupljao veći broj ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš život se počeo malo ozbiljnije mijenjati. Sve u cilju zaštite građana. Kako je ministar unutarnjih poslova i najavio, život se doista i promijenio. Nema više Hrvatima omiljenog hobija - kave na otvorenome - zatvoreni su kafići, kao i sve trgovine koje ne prodaju hranu i higijenske potrepštine, zatim muzeji, kazališta, kina, knjižnice, cvjećarnice... Zagrepčani kažu, nikada nisu vidjeli prazniji grad.

Rastavljale su se i pospremaleterase, a kava se umjesto na špici, pila na klupicama. Puste su i osječke ulice i kafići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je slična situacija kao što smo imali 90-ih. Drukčije su okolnosti, ali su opasnosti koje nam prijete možda i veće nego što su bile tada. I moramo se držati pravila. Nema nitko pravo u ovom trenutku loviti u mutnom", ističe osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prazni su i kafići na splitskojrivi. Ne rade više ni frizeri i kozmetičari. U ovom salonu danas se umjesto čišćenja lica čistio prostor prije zatvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smiju raditi samo oni ugostiteljski objekti koji pripremaju i dostavljaju hranu, tržnice, pekarnice, banke, ljekarne, kiosci, tehnički pregledi, benzinske postaje, tregovine hrane za životinje i dječje opreme. Sve ostalo - zatvara se na minimalno mjesec dana.

"Danas je zvao čovjek, treba grijač za bojler. Kaže, mjesec dana bez grijača za bojler, to ne ide. Jako je teško, mi smo u prostoru, u najmu, moramo platiti mirovinsko, socijalno, radnika. Nemam u planu otpuštanje radnika. I on treba dobit plaću, treba živjet od nečega", prepričava vlasnik trgovine rezervnim dijelovima za kućanske aparate DamirVitez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više ne smiju raditi ni teretane, bazeni, fitness centri, a zabranjuju se i  vjerska okupljanja.

"Do daljnjega se otkazuju sve svete mise, slavlja sakramenata, svih događaja i unutar zatvorenih i na otvorenim prostorima. Da vjernici ovu obvezu zamijene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi", rekao je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkve će biti otvorene, ali u njih smije ući samo 10 ljudi. Hrvati iz zemlje više ne smiju ni preko granice, a preporuka je i da se ne smanjuje udaljenost između osoba od jednog metra na otvorenom i dva metra u zatvorenom prostoru. Mjera koju će ipak biti malo veći izazov kontrolirati i ispuniti.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo