NAJSTROŽI MINISTAR U JURIŠU / Linić osnovao posebni porezni odred, sumnja na utaju!

Na redu je politika. Slavko Linić nema namjeru stati te, unatoč optužbama da vodi agresorsku poreznu politiku i rat s poslodavcima, najavljuje novi udar. Osniva poseban porezni ured koji će češljati 600 najvećih tvrtki. Najbolji poreznici će provjeravati i stare porezne prijave jer se sumnja na utaju stotina milijuna kuna godišnje.

13.9.2012.
20:03
VOYO logo

Kišno prijepodne na Markovu trgu, no najstrožem među ministrima teško je pokvariti raspoloženje. Pohvale su ovog puta stizale zbog uspješnog punjenja proračuna.

"Hvala gospodine ministre, vi svoj dio posla dobro radite. Fiskalni red disciplina i poruka da je ovo država u kojoj se poštuju zakoni jer ima discipline je jako dobra poruka, to je prepoznato i to je početak. Nastavak mora uroditi živošću, da ne bi bilo po onoj da je najveći mir u mrtvačnici, što voli reći prvi potpredsjednik vlade", izjavio je premijer ZoranMilanović.

A dok se živost ne pojavi, SlavkoLinić neće gubiti vrijeme. Od 1. studenog u Poreznoj upravi uspostavlja Ured za velike porezne obveznike i planira ih nadzirati strože nego dosad.

"Mi imamo negdje oko 609 velikih poreznih obveznika koji sami po sebi donose oko 46 posto poreznih prinosa. Kad promatramo u prethodnom periodu, onda vidimo da smo s inspekcijama bili samo pet posto prisutni kod njih", kazao je Linić.

Ostalih 95 posto poreznog nadzora provodilo se nad građanima i malim poduzetnicima.

Poreznoj upravi sad postaje važnije pratiti 609 velikih tvrtki, svih koje imaju više od 150 milijuna kuna prihoda godišnje. Samo u 2011. ostvarile su 400 milijardi kuna prihoda, a zapošljavaju četvrtinu radne snage u Hrvatskoj.

Porezne prijave mnogih od njih dosad su se uzimale zdravo za gotovo.

"Ustrojavanjem ureda za velike porezne obveznike, gdje će raditi najbolji porezni službenici i ja to moram naglasiti, ići ćemo u nadzore kod tih velikih obveznika jer oni vidite proteklih godina uopće nisu bili nadzirani", tvrdi Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave.

A jasno je i zašto: neslužbene pretpostavke kažu da je država zbog lošeg poreznog nadzora najvećih godišnje gubila i do 300 milijuna kuna. Sad to planiraju uzeti, i ne boje se posljedica.

"Ne, nema straha. Ja mislim da svi porezni obveznici u RH, bez obzira bili oni veliki ili mali, moraju imati naprosto jednak tretman od porezne uprave. Na isti način postupanje prema svima", dodala je ravnateljica Porezne uprave.

Odgovor velikih još se čeka: Udruga poslodavaca službenog komentara nema, najavljuje ga tek nakon što se detaljno upozna s posljednjim novostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo