KLUBKO / Barbara i Ivana pružile su roditeljima mjesto podrške: 'Za ostvarivanje dječjih potreba važno je da su odrasli ok'

Image

One vjeruju da roditelji imaju pravo na podršku u roditeljstvu, dostupnost informacija i usluga u društvu

27.6.2021.
12:00
VOYO logo

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o Barbari Perasović Cigrovski i Ivani Habuš Kraljević koje su pokrenule Centar za roditelje Klubko.

Klubko je jedinstveno mjesto osmišljeno kao odgovor na potrebe roditelja u prvim danima i narednim godinama roditeljstva. Ovo je mjesto na kojem su potrebe roditelja važne jednako kao i potrebe beba i djece. Vode ga psihologinja Barbara Perasović Cigrovski i sociologinja Ivana Habuš Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Projekt je u našoj mašti započeo odavno! Provele smo puno zajedničkih trenutaka na porodiljnom dopustu, a to je vrijeme kada se osviještava nova roditeljska uloga i sve ljepote i teškoće koje idu uz nju. Porodiljni je i prilika za odmak od svakodnevnice kakvu do sada poznajemo, na kojem mnogi roditelji preslaguju životne prioritete te se rađaju nove ideje'', kazala nam je Ivana.

Mijenjati pogled na roditeljstvo

''Tada smo krenule u osmišljavanje mjesta gdje su svi roditelji dobrodošli, gdje mogu dobiti podršku i razumijevanje, stručne edukacije i informacije, gdje mogu razmijeniti iskustva, učiti jedni od drugih ili u najmanju ruku zajedno se smijati i plakati. Kako je jedna naša korisnica izjavila, u Klubku 'mijenjamo pogled na roditeljstvo i usmjeravamo roditelje u njihov daljnji razvoj''', dodaje Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Klubko
Image
Foto: Klubko

One vjeruju da roditelji imaju pravo na podršku u roditeljstvu, dostupnost informacija i usluga u društvu, pravo na nedoumice, pitanja, savjete i pomoć u traženju odgovora za sebe i svoju obitelj u svim fazama roditeljstva. U 2019. godini otvorile su Centar za roditelje Klubko na zagrebačkoj Trešnjevci.

''Na početku smo se najviše usmjerile na bebe, „todlere“ i predškolarce i to će nam uvijek ostati važno i drago područje. Kako je u međuvremenu narasao naš Centar, naši korisnici i mi same, tako Klubkove edukacije i programi pokrivaju sve dobne skupine. Želja nam je roditelje i djecu pratiti u njihovom razvoju, te za svaku dob otvarati teme koje roditeljima i stručnjacima pomažu u njihovom radu s djecom'', pojasnila je sociologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njih se organiziraju različiti programi: vježbanje, pričaonice, predavanja, praktične radionice nadohrane, senzomotorike, pričanje priča za djecu, te koncerti za mame i bebe. Zbog pandemije su morale zatvoriti Centar na Trešnjevci, no aktivne su online.

Image
drugačije i inovativno /

Personalizirane knjige za djecu su hit! Od ideje kreativnog dvojca razvila se izdavačka kuća koja posluje i vani

Možete ih kontaktirati na mail (info@klubko.hr), putem Facebooka i Instagrama, a imaju i svoju web stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uspijevamo i na taj način provesti razne formate odnosno sve naše programe – od edukacija za stručnjake i roditelje, paketa radionica za trudnice i novopečene roditelje, do pričaonica za mame i tate na porodiljnom'', poručila je Ivana.

Image
Foto: Klubko
Image
Foto: Klubko

Najveća poteškoća od početka djelovanja bila im je korona kriza. Kad je zatvoren Centar, morale su se prilagoditi novim okolnostima. No uspjele su jer kako kažu unatoč promijenjenim okolnostima, vjeruju u svoju ideju i ne mijenjaju svoje vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želimo prije svega biti podrška roditeljima. Puno se priča o dječjim potrebama, no za ostvarenje dječjih potreba važno je da su odrasli OK, da imaju dovoljno znanja i sigurnosti u sebe te da su i njihove potrebe zadovoljene. Volimo raditi paralele između dječjeg razvoja i razvoja roditelja, jer kako se dijete razvija i mijenja se, tako se razvija i uči roditelj. Na tom putu razvoja Klubko je partner, netko tko pruža razumijevanje i znanje, tko sluša i daje pouzdane informacije'', poručuju Barbara i Ivana.

Jake emocije majčinstva

Problemi s kojima se roditelji, susreću ovise o raznim faktorima poput okolnosti u kojima mame i tate žive, podršci okoline, njihovoj osobnosti, stilu života i prethodnom iskustvu, a problemi se mijenjaju i s dobi djeteta, kažu iz Klubka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na porodiljnom je čest osjećaj samoće i izoliranosti. Tada mame ostaju same većinu dana s bebom, dok su istovremeno preplavljene novim osjećajima i tek se uče snalaziti u novoj ulozi. Ne smijemo zaboraviti da je pojava jakih ugodnih osjećaja poput sreće, zaljubljenost u bebu, zanosa, ali i jakih neugodnih osjećaja poput straha i tuge koji se ponekad i istovremeno javljaju normalna pojava mama s novorođenčetom. Kod nekih mama se mogu pojaviti i simptomi depresije i anksioznosti, preporuča se u tom slučaju što prije potražiti pomoć stručnjaka'', upozorava Ivana.

Kako dijete raste, sve više dolaze do izražaja izazovi odgoja. Roditelji se pitaju kako reći „ne“ djetetu, kako postići da sluša, kako ga naučiti da sjedi za stolom, da je pristojan u dućanu i sl., a odgovori se ne mogu sročiti u jednostavne „recepte“, svjesni su u Klubku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možda je najveći izazov upravo to što „stari recepti“ više ne vrijede. Istovremeno, roditelji su preplavljeni s mnoštvom informacija među kojima im je teško razlučiti jesu li kvalitetne ili ne, ili ih ne znaju prilagoditi svom djetetu. Sve više razumijemo kako je odgoj više umjetnost, a manje znanost. Za izgradnju odnosa s djetetom potreban je miks znanja i intuicije, puno balansiranja, puno strpljenja, te puno učenja za roditelja i dijete'', kazala je Ivana.

Image
Foto: Klubko
Image
Foto: Klubko

U planu im je vratiti dio aktivnosti offline, kako bi se ponovno počeli družiti i učiti uživo. U jesenskoj programskoj shemi zadržavaju stare teme, ali i otvaraju mnoštvo novih koje odgovaraju na aktualna pitanja i izazove roditeljstva, poput odgoja djece u kriznim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I dalje ćemo se truditi biti podrška roditeljima u njihovom učenju i razvoju. I dalje ćemo biti otvorene za suradnju sa stručnjacima koji prepoznaju naše vrijednosti, te s njima graditi platformu koja govori o svim aspektima roditeljstva - i onim lijepim, i onim škakljivim i manje lijepim, a sve u cilju izgradnje što kvalitetnijeg i boljeg odnosa s djecom'', poručili su iz Klubka.

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo