zero waste / Ruksak od retro zavjesa, ceker od traperica ili jastučnica od narodne nošnje? Baš to radi Sandra Mikolić

Image
Foto: RTL

Ova Zagrepčanka reciklira stari tekstil, a sve je krenulo od njene prve jastučnice od korištenog dekora. I nije stala

18.5.2022.
8:43
RTL
VOYO logo

U modnoj industriji, brojni materijali se koriste samo jednom, a potom odbace. No ekološki puno prihvatljivija opcija je recikliranje i prenamjena tekstila. Upravo tome se posvetila Sandra Mikolić, vlasnica brenda Cif.

''Sve je krenulo od hobija. Prenamjena i recikliranje oduvijek su bili moja zanimacija i uvijek sam uživala kada sam nekoj stvari mogla 'produžiti život'. Kada sam otkrila second hand trgovine, moja kolekcija zanimljivih materijala se krenula povećavati, a s njom i ideje za šivanje. Tako je prije više od šest godina nastala moja prva jastučnica od već korištenog dekora. Obrt sam otvorila sada u tzv. korona krizi, koja mi je pokazala da nikad ne znaš što te čeka. Baš zato sam svoje vrijeme odlučila posvetiti samo onome što volim pa tako ideju koja čeka već nekoliko godina pretvorila u stvarnost'', ispričala nam je Mikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/CiF reciklirane rukotvorine
Image
Foto: Facebook/CiF reciklirane rukotvorine

Živjeti održivo

Ona je glavna i odgovorna za sve što izađe iz njezinog malenog obrta, no priznaje kako i obitelj uskoči ako zagusti. Njezine Cif reciklirane rukotvorine naglašavaju ideju zero waste. Na taj način pomažu onima koji su ekološki osviješteni da lakše žive održivo.

Image
Foto: Cif - reciklirane rukotvorine
Image
Foto: Cif - reciklirane rukotvorine

Njena glavna sirovina je tekstilni otpad koji je i drugi najveći zagađivač okoliša

Cilj većine njezinih kupaca je kupovati lokalno, sudjelovati u procesu prenamjene i smanjeno stvarati otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moja glavna sirovina - tekstilni otpad, koji je ujedno i drugi najveći zagađivač okoliša, prenamjenom dobiva novi oblik i funkciju. Ime Cif predstavlja zatvarač koji koristim kod šivanja jastučnica koje su ujedno i moji prvi proizvodi, ali ima i drugo značenje: pošto volim spajati i spojivo i nespojivo, kao što i cif spaja, ime se činilo kao idealno'', rekla je Mikolić.

Image
ručno izrađeni /

Riječanka stoji iza ručno rađenih Daisy ruksaka koji se zatvaraju na jedinstven način

Image
ručno izrađeni /

Riječanka stoji iza ručno rađenih Daisy ruksaka koji se zatvaraju na jedinstven način

Jastučnica od narodne nošnje

Materijale koje koristi su odjeća, dekori i slični materijali koji više nisu u upotrebi. Većinu pronalazi u second hand trgovinama ili dobije od prijatelja koji ih više ne koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tako ruksak može biti od retro zavjesa, ceker od traperica, jastučnica od narodne nošnje i slično. Svaki proizvod je funkcionalan i lako se održava - periv je i višekratan. Platnene torbe, ruksaci, pregače i marame lako se mogu kombinirati uz odjevne kombinacije, a jastučnice uklopiti u uređenje doma'', ispričala je vlasnica obrta.

''Također, svi moji proizvodi su unikati, a ako naiđem na veći komad nekog posebnog materijala očekujte zanimljivu kolekciju!'', dodaje Mikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: CiF - reciklirane rukotvorine
Image
Foto: CiF - reciklirane rukotvorine

Najveći plan za budućnost joj je i dalje uživati u šivanju i kreiranju

Zainteresirani njezine brojne kreacije mogu pogledati na Facebooku i Instagramu. Iako iza svakog proizvoda stoji puno uloženog vremena i truda, Mikolić nam kaže kako voli svaki dio procesa: od traženja materijala pri kojem već u glavi smišlja kreaciju i novog vlasnika, pranja i peglanja, do krojenja i šivanja gotovog proizvoda.

''Kada me ulovi inspiracija, često se dogoditi da šivam po nekoliko sati, a mislim da je prošlo tek 20 minuta. Najveći plan za budućnost je i dalje uživati u šivanju i kreiranju, a uz to i širiti ideju prenamjene. Ako netko ima dragu haljinu iz djetinjstva, podrapane traperice od kojih se ne može odvojiti ili slično, zajedno možemo smisliti novu kreaciju koju ponovno može koristiti, ali na drugačiji način'', poručila je Mikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo