biznisi koje ćete voljeti / Pokrenuli su OPG da rade nešto zdravo za sebe i kćeri i nisu mislili da će otići tako daleko, a sada kažu: 'Proizvodimo imuno-bombu'

Image

U radu na polju, sakupljanju biljaka i radu s pčelama supružnicima redovito pomažu 13-godišnja i 11-godišnja kćer

6.12.2020.
11:53
VOYO logo

Svakoga tjedna RTL.hr predstavljat će vam nove OPG-ove, male, inovativne i zanimljive tvrtke u vašim sredinama - male biznise koje ćete voljeti. Ovoga tjedna predstavljamo vam obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Poturica u Zagrebačkoj županiji.

U zimsko vrijeme, a pogotovo sada u ovo vrijeme pandemije, svi se puno više brinemo za svoj imunitet. No obitelj Poturica odlučila je svoje zdravlje ojačati prirodno još prije pet godina, kada su otvorili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Tako su zapravo i počeli...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kupaca preko interneta

''Imamo pčele, one proizvode med. Mi radimo neke proizvode od meda i imamo zasađene lješnjake. Godišnje dobijemo oko pola tone meda i imamo 600 zasađenih sadnica lješnjaka, ali to su još mlada stabla tako da još nisu u nekom svom punom rodu'', opisala  je Marija Poturica.

Najviše kupaca pronalaze putem društvenih mreža, posebice Facebooka. Na sajmove ne idu baš često, a ako i odu to su sajmovi u njihovoj blizini. Supružnici Poturica oboje imaju stalni posao, te se pčelarstvom i prodajom bave kao hobijem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marija Poturica

''Jer od toga još nema toliko koristi i tolike zarade da bi mogli samo od toga živjeti, jer imamo i dvoje djece. Nismo još toliko hrabri da bi prešli samo na to'', rekla je Marija.

Koronavirus im i nije previše promijenila poslovanje, tvrde. Zbog toga što OPG kombiniraju s redovitim poslom, oduvijek su fokusirani na online prodaju i prodaju na kućnom pragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U Fužinama /

Održava se prvo izdanje Medun festa na kojem možete probati posebnu poslasticu

Image
U Fužinama /

Održava se prvo izdanje Medun festa na kojem možete probati posebnu poslasticu

'Svi žele ojačati imunitet'

Na ideju da pokrenu vlastitu proizvodnju meda i sirupa došli su iz vlastite potrebe. Nabavili su pčele da rade med za sebe i svoje kćeri. Onda su njihovi bližnji ubrzo počeli tražiti teglice za sebe i došlo je do toga da se svake godine prodaje sve više. Sada im se uvijek vraćaju stari kupci i javljaju se i novi. 

Na početku nisu ni planirali da će to otići tako daleko. Nije im lako kombinirati OPG uz posao i obiteljske obaveze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marija Poturica

''Izrađujemo i meleme. Biljke prikupljamo sami, nešto iz prirode uzmemo što je samoniklo i nešto što doma uzgojimo. U ovo doba godine svi ti proizvodi se mogu dosta dobro plasirati'', dodala je vlasnica OPG-a.

'Nismo htjeli toliko kemije'

U ovu avanturu su krenuli prvenstveno zbog sebe. Ona i suprug htjeli su se zbog djece više orijentirati na domaće i zdrave proizvode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad su djeca mala, pa stalno neki antibiotik, pa sirup za kašalj. Uđeš u apoteku i ne možeš izaći van ispod 200 – 300 kuna. Nismo htjeli baš toliko kemije, pa smo nabavili pčele da imamo svoj med, koji smo i ovako puno koristili. I onda smo krenuli sa sirupima, pa borove iglice, jer su dobre recenzije, da je to proizvod koji stvarno pomaže kod kašlja i za jačanje imuniteta'', izjavila je Marija.

Prvo su sve pripravke koje danas prodaju napravili za sebe i svoju djecu. Proizveli su potom i imunomed. To im je sada jako tražen proizvod, a Marija ga opisuje kao ''imuno-bombu''. Imunomed je mješavina nekoliko vrsta meda, cvjetnog praha, propolisa i cimeta za podizanje imuniteta organizma na prirodan način. Proizvode i sok od lavande, što je neobičan, ali tražen proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marija Poturica

Kupili su zemlju i samostalno krenuli u proizvodnju. Od države baš i ne dobivaju pomoć, zbog čega se osjećaju frustrirano. Obično ne ispunjavaju jedan od mnogobrojnih uvjeta ili su premali ili previše stari, uvijek nešto, požalila se Marija. 

''To su tako smiješne cifre ako i dobimo neku naknadu, to se radi doslovno o stotinjak kuna. To je ništa'', kazala je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimi je obujam posla manji, te se dnevno oko dva sata bave svojim OPG-om. Za sada nemaju planova za proširenje jer i ovako sve dosta teško stižu. Znaju da je pred njima velika odluka ili riskirati sve i dati otkaz i otići u veliko proširenje ili stati na tome gdje su sad, jer više uz posao ne stignu.

''A sada, situacija kakva je, baš je rizično ostaviti posao. Bavimo se lješnjacima i pčelama te nam jako na to vrijeme utječe, te ako je godina loša, ako dođe mraz, ne bi imali nikakvog doprinosa. Teško je riskirati'', pojasnila je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marija Poturica

Ovo obiteljsko gospodarstvo u Jakovlju je uistinu obiteljsko, njihove dvije kćeri (13 i 11) redovito pomažu roditeljima. Muž najviše radi na polju, na sebe je preuzeo fizički rad, dok Marija uživa u proizvodnji melema i sokova. Kćeri posebno pomažu pri sakupljanju biljaka.

''Kad čovjek u tom gušta, onda od tog i ima nekog rezultata'', zaključila je Marija Poturica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo