obiteljski raskol u politici / Marine Le Pen izbacuje oca iz stranke: 'On više ne bi smio govoriti'

Image
Foto: AP

Za tri mjeseca održat će se i 'izvanredna opća skupština' Nacionalne fronte na kojoj će se izmijeniti njezin statut i ukinuti naslov 'počasnog predsjednika' koji nosi 86-godišnji Jean-Marie Le Pen.

5.5.2015.
7:13
AP
VOYO logo

Povijesni vođa francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pen u ponedjeljak je suspendiran iz članstva Nacionalne fronte (FN), priopćila je ta stranka, koju vodi njegova kći Marine.

Tu je odluku donio izvršni odbor FN-a, najviše tijelo stranke, na sastanku na kojemu se odlučivalo o izricanju stegovne kazne Le Penu zbog novih spornih izjava o holokaustu i useljavanju koje je dao prošlog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tri mjeseca održat će se i 'izvanredna opća skupština' stranke na kojoj će se izmijeniti njezin statut i ukinuti naslov 'počasnog predsjednika' koji nosi 86-godišnji Le Pen.

Potonji je nešto ranije odbio doći pred Izvršni odbor, kojega je i sam član.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio je povući se i ne govoriti, usprkos pritisku Marine Le Pen, koja ga je u nedjelju pozvala da više ne govori 'u ime Nacionalne fronte'.

Jean-Marie Le Pen koji je i zastupnik u Europskom parlamentu, ponovio je početkom travnja izjavu da su plinske komore bile 'epizoda' u povijesti Drugog svjetskog rata, zbog čega je u prošlosti već bio osuđivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za antisemitske novine stao je u obranu 'bijelog svijeta' te kritizirao program FN-a i okružje Marine Le Pen.

Usto je branio maršala Petaina, koji je vodio kolaboracionističku vladu u Vichyju u vrijeme njemačke okupacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je izdaja. Izrazio sam želju da mi Marine Le Pen vrati moje ime", izjavio je za AFP Jean -Marie Le Pen, najavivši da će iskoristiti 'sva sredstva' kako bi pobio tu odluku, koja će, po njegovu mišljenju, 'sablazniti' pristalice stranke.

Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo