POSLANICA S PANTOVČAKA / Mesić o 2009.: Bit će teško

"Bit će teško." Na taj bi se zaključak mogla svesti tradicionalna novogodišnja poslanica Stipe Mesića koji poziva da se pred krizom ne zatvaraju oči.

30.12.2008.
18:23
VOYO logo

ZAGREB - U svojem tradicionalnom obraćanju građanima povodom Nove godine, predsjednik Republike Stipe Mesić ocijenio je da će 2009. godina biti teška, a da će u njoj ključna riječ biti - odgovornost.

Predsjednik kaže da ne želi bježati od istine i dodaje da će sljedeće godine trebati "i pameti, i sposobnosti, pa i hrabrosti suočiti se s onime što ni nas neće i ne može mimoići". Tu prvenstveno misli na globalnu financijsku i gospodarsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovor na krizu ne treba tražiti u mjerama poput smanjivanja minimalne plaće, niti u štednji po svaku cijenu. Ne, mi moramo obraniti radna mjesta i postojeću visinu minimalne plaće - ako treba, i novcem iz proračuna. Mi moramo trošiti, jer bez potrošnje nema ni proizvodnje, ali moramo trošiti drugačije, odnosno u druge svrhe", kaže predsjednik i ističe da nitko, pa ni Vlada, ne može oprati ruke od odgovornosti.

"Kako sada reagirati na krizu, kada se već nismo potrudili da je dočekamo spremniji?", pita se Mesić i odgovara: "Prije svega tako, da pred njome ne zatvaramo oči. A potom - na dva načina. Da se branimo od potresa koji dolaze iz svijeta, ali i da istodobno mijenjamo i sve ono čime krizu sami proizvodimo. Jer, ona nije isključivo uvezena. Najkraće rečeno, moramo, i to ozbiljno i hitno, raditi na stvaranju uvjeta za obnovu industrije, proizvodnje i izvoza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom obraćanju građanima, Mesić se osvrnuo i na slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU, na stanje u BiH i Srbiji te na predstojeće izbore za njegova nasljednika.

Cijelu predsjednikovu poslanicu pogledajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo