neizravni komentar predsjednici / Milanović hrvatskim građanima: 'Plaćajte poreze, ovo je i vaša država'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Teška gospodarska situacija o kojoj sam vam protekle tri godine iskreno govorio i u čestitkama povodom praznika rada, još uvijek nije posve iza nas'

30.4.2015.
10:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer ZoranMilanović pohvalio se u četvrtak na početku Vladine sjednice smanjenjem broja nezaposlenih ispod 300.000 i rastom industrijske proizvodnje, te je uputio apel da se plaćaporezdržavi.

Apelom za plaćanje poreza državi Milanović je neizravno komentirao najavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će novac koji je dobila za izbornu kampanju dati potrebitima, ali će to učiniti tako što će sredstva prebaciti na račun HDZ-a kako ne bi platila porez. HDZ će potom taj novac uplatiti udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaćajte poreze hrvatskoj državi, to je vaša, naša država. To je hrvatska država", poručio je Milanović.

Nitko ne voli plaćati poreze, dodao je, ali ga se treba plaćati i tako dati primjer. "Dajte primjer, nemojte izbjegavati poreze", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o temi:

Izbjegavanje plaćanje poreza nije nešto što svatko može raditi s istom razinom odgovornosti, odnosno neodgovornosti, istaknuo je Milanović i zaključio: "Dakle, to su važne stari, ovo je vaša država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj nezaposlenih je s današnjim danom nešto veći od 298.000, a Milanović podsjeća da je taj broj zadnji put bio ispod 300.000 još 2009. godine, kada je počela kriza i kada se par godina nije poduzimalo ništa.

"Prije šest godina je broj nezaposlenih u travnju bio ispod 300.000, naravno pada sa sezonom, ali nikad nije počeo padati ovako rano", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je lani taj broj iznosio 355.000, tj. da je sada manji za 55.000, i ustvrdio kako to nije slučajno.

"To nije slučajno. To je vrlo jasan trend, a lani je taj broj pao ispod 300.000 tek u srpnju, odnosno tri mjeseca kasnije, u jeku turističke sezone, a ove se godine to dogodilo preko Uskrsa", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i rast industrijske proizvodnje koja je povećana za 3,5 posto na godišnjoj razini.

"To je više nego u veljači i više nego što se očekivalo, i taj skok u ožujku znači nastavak pozitivnog trenda. Znači da će industrijska proizvodnja u prvom kvartalu imati porast u odnosu na prvi kvartal lani", napominje Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobna iskaznica na pet godina s čipom

Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici koja bi ubuduće trebala vrijediti pet godina i sadržavati čip, pri čemu je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo da je to nastavak projekta e-građani.

Nova osobna iskaznica temelj je za provedbu projekta elektroničke osobne iskaznice, vrijedit će pet godina i njome će nositelj dokazivati svoj identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobna iskaznica sadržavat će elektronički nosač podataka (čip) na kojem će biti pohranjeni podaci koji su ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata, i to identifikacijski i potpisni certifikat.

Identifikacijski certifikat služit će za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentifikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je nastavak projekta e-građani, kaže Ostojić. Nova će iskaznica biti umjesto tokena i služit će za sve mogućnosti koje daje sustav e-građani, dodao je.

Milanović: 'Hrvatska na pragu izlaska iz recesije'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade RH, ZoranMilanović, u Prvosvibanjskoj čestitci građanima Hrvatske u povodu Međunarodnog praznika rada, u četvrtak je istaknuo da teška gospodarska situacija još uvijek nije posve iza nas, ali da odgovorna Vladina politika počinje davati mjerljive pozitivne rezultate, te da je Hrvatska na prag izlaska iz dugogodišnje recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teška gospodarska situacija o kojoj sam vam protekle tri godine iskreno govorio i u čestitkama povodom praznika rada, još uvijek nije posve iza nas. Ali, ove godine prvi put mogu s pravom reći da odgovorna Vladina politika, na kojoj smo ustrajavali bez obzira na kritike i nerazumijevanje, počinje davati mjerljive pozitivne rezultate.

Zaokret u ponašanju i vođenju države koji smo polako, ali ustrajno i sustavno provodili, doveo je Hrvatsku na prag izlaska iz dugogodišnje recesije, do sada već stabilnog i dugoročno održivog rasta industrijske proizvodnje, izvoza i potrošnje. A upravo su to pokazatelji na temelju kojih moramo graditi gospodarski razvoj i bolji život hrvatskih građana", naveo je u čestitki premijer Milanović, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Zadovoljan sam smjerom kojim Hrvatska ide, a to je naprijed

Istaknuo je i kako je zadovoljan smjerom kojim Hrvatska ide.

"Zadovoljan sam smjerom kojim Hrvatska danas ide, a to je naprijed. Zahvalan sam građanima koji su pokazali strpljenje i spremnost na privremena odricanja i mi koji donosimo odluke moramo to cijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, godine pred nama pokazat će da to nije bilo uzalud, da će i građani imati dugoročnu korist od naše politike te da će Hrvatska, što je najvažnije, postati gospodarski stabilna zemlja", kaže premijer Milanović.

'Mirovine se ne mogu i neće smanjivati'

Napominje i kako je svjestan da se ukazano povjerenje i strpljenje ljudi može opravdati jedino novim radnim mjestima, zapošljavanjem mladih i povećanjem životnog standarda svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjestan sam da ukazano nam povjerenje i strpljenje ljudi, u konačnici, možemo opravdati jedino otvaranjem novih radnih mjesta, zapošljavanjem mladih, smanjivanjem broja socijalno ugroženih i povećanjem životnog standarda svih naših građana. To su, jamčim, ključni ciljevi moje vlade u ovoj zadnjoj godini mandata, ali i sastavni dio naše političke ideje o Hrvatskoj koja ide naprijed.

Manje porezno opterećenje plaća koje je povećalo mjesečne prihode stotinama tisuća građana, otpis dugova socijalno najugroženijima koji se provodi, zaštita građana zaduženih u švicarskim francima te naš čvrsti stav da se mirovine ne mogu i neće smanjivati, tek su dio dokazane brige za hrvatske građane", naglašava Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je prvi puta od početka krize broj nezaposlenih uoči Praznika rada manji od 300 tisuća, taj nas podatak ne zadovoljava već nas dodatno motivira. Sva sredstva koja Hrvatska ima na raspolaganju iz fondova EU usmjerit ćemo u projekte koji otvaraju nova radna mjesta.

To je najbolji dokaz brige za hrvatske radnice i radnike, za sve hrvatske građane kojima u ime Vlade RH i u svoje ime čestitam Međunarodni praznik rada“, stoji u Prvosvibanjskoj čestitci predsjednika Vlade RH Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo