nema ništa protiv visoke / Milanović pozvao Grabar-Kitarović na razgovore u Vladu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na početku današnje sjednice Zoran Milanović poželio je Kolindi Grabar-Kitarović dobrodošlicu te je pozvao na razgovore u Vladu.

15.1.2015.
9:54
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović započeo je današnju sjednicu Vlade s nekoliko riječi o prošlotjednim predsjedničkim izborima.

"Bili su predsjednički izbori. Izabrana je nova predsjednica. Novoj predsjednici želimo dobrodošlicu i s njom ćemo surađivati u okviru zakona, kao i do sada. Tu smo striktni. S Ivom Josipovićem smo surađivali vrlo dobro, očekujemo da će se to nastaviti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja, kao predsjednik hrvatske izvršne vlasti, dakle, kao predsjednik Vlade, pozivam predsjednicu da svakog četvrtka nakon sjednice Vlade dođe razgovarati o svemu što radimo. Vlada je radno tijelo, političko tijelo. Pokazat ćemo joj da radimo bolje od dvije prošle vlade. Tu može doći do razilaženja u mišljanjima", nastavio je Milanović.

Premijer je također istaknuo kako nema ništa protiv da Kolinda Grabar-Kitarović premjesti Ured predsjednice s Pantovčaka u Visoku ulicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče želje predsjednice da se preseli u Visoku ulicu, to se može odmah realizirati po njenoj inauguraciji.  Ako je to u duhu štednje za koju se zalaže Vlada, tim bolje. Sada vas pozivam na posao", naglasio je. 

Usklađivanje s Europskom unijom

Prve točke odnosile su se na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Ministar financija Boris Lalovac prezentirao je prvu točku dnevnog reda o nacrtu prijedloga zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna je ideja da se trošak sanacije s poreznih obveznika, odnosno građana, premjesti na dioničare i vjerovnike.

Otpis dugova

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić obrazložila je prijedlog sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se za donošenje te mjere rukovodila isključivo socijalnim kriterijem i njome će biti obuhvaćen najsiromašniji sloj ljudi, korisnici socijalnih naknada, oni koji nemaju dodatne ušteđevine, niti dodatne imovine, primatelji invalidnina i oni koji su zbog takvog duga blokirani do godinu dana, a trebala bi obuhvatiti oko 60.000 građana.

"Svjesni teškog stanja dijela građana koji su blokirani zbog dugotrajne krize, ova odluka bit će novi početak za oko 60.000 naših građana. Ovo je dobrovoljni sporazum kojem će pristupiti četiri velika grada, teleoperateri. Otpisuju se dugovi građana koji su blokirani duže od godinu dana s dugom do 10.000 kuna. Ovo je jednokratan otpis duga, ne može se očekivati da će Vlada ponoviti ovu mjeru. Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost za one koji su najugroženiji. Ovo je veliki potez Vlade", pojasnila je ministrica Opačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo očekivati od 1. ožujka novi početak za dio naših građana", dodao je.

Predsjednik Vlade nadovezao se na ministricu te napomenuo kako je riječ o izuzetno bitnoj odluci koja će direktno utjecati na živote građana Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi put da jedna vlada na ovakav način riješava ovakav problem. Ovaj problem odlučili smo ne riješavati preko koljena. Ovo je dokaz da smo humana vlada. Naravno, tu je i osobna odgovornost, računi se moraju plaćati. Ali kada se netko nađe u ljutoj nevolji,  treba mu pomoći i na to smo ponosni. Na ovu mjesru smo se odlučili s mnogo razmišljanja i sada je provodimo", istaknuo je Milanović.

Kupare u koncesiju na 99 godina

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da Vlada podržava donošenje Zakona o referendumu koji je predložio Odbor za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donešena je i odluka o davanju suglasnosti na donošenje obavijesti o namjeri davanja koncesije i dodjeli koncesije na pomorskom dobru, u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, radi realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predlaže koncesioniranje plaže i objekta na Kuparima na 99 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je još jedan od velikih projekata koji je dugo stajao na dnu ladice. Uredili smo dokumentaciju i vlasničkopravne odnose za Kupare. Sada se može ići u realizaciju.Odradili smo veliki posao koji nitko drugi nije znao napraviti. Radi se o investiciji od nekoliko stotina milijuna eura zahvaljujući kojoj će se zaposliti velik broj ljudi", rekao je Milanović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo