IGRA NA VJERSKU KARTU / Milorad Blagojevich imenuje nasljednika Baracka Obame

Image

Iako su ga iz Demokratske stranke molili da to ne čini, guverner Illinoisa, umiješan u korupcijski skandal, imenovao crnačkog političara Rolanda Burrisa za senatora.

31.12.2008.
9:49
VOYO logo

WASHINGTON - Umjesto da podnese ostavku, guverner Illinoisa Milorad Rod Blagojevich imenovao je bivšeg državnog odvjetnika Illinoisa Rolanda Burrisa na upražnjeno senatorsko mjesto budućeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Upravo zbog ovog imenovanja je izbio korupcijski skandal jer je političara srpskog porijekla FBI uhitio s optužbom da je mjesto senatora obećao 'onom koji ponudi najviše'. Blagojevich sve optužbe odbacuje te je pozvao medije da te optužbe ne prebacuju na Burrisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burris (71), crnački političar, ranije ovog mjeseca je izjavio da unatoč skandalu s Blagojevichem želi mjesto u Senatu upozorivši kako nije dopustivo da Illinois bude podzastupljen u Senatu kad se SAD suočavaju s krizom bez presedana, s ratovima u Iraku, Afganistanu i prijetnjom rata na Bliskom istoku.

Iskoristivši guvernersku ovlast da imenuje zamjenskog senatora, unatoč tome što su ga čelnici Demokratske stranke pozvali da to ne čini, Blagojevich je "zaigrao na rasnu kartu" ocijenili su analitičari američkih TV mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barack Obama bio je jedini crnački senator među 100 članova Senata SAD i imenovanjem Burrisa nastavila bi se ta minimalna zastupljenost Amerikanaca afričkog podrijetla u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa. Tu je činjenicu u svom obraćanju novinarima istaknuo sam Burris, te demokratski kongresnik Bobby Rush, koji je naglasio kako bi u Senatu trebalo biti "ne jedan, nego puno afričkoameričkih senatora".

Osim na "rasnu kartu" Blagojevich je zaigrao i na nespremnost demokrata da raspišu posebne senatske izbore u Illinoisu, zbog straha da će izgubiti od republikanaca, što bi promijenilo odnosa snaga u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burrisovo imenovanje Senat ne treba formalno potvrditi, no može odbaciti njegovo imenovanje ili ga prihvatiti, ali otvoriti istragu o okolnostima, te mu oduzeti mandat ako se dokažu nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo