UKIDA SE SMJENSKI RAD / Ministar zdravlja šuti o propasti svog projekta

Inzistiranjem na smjenskom radu ministar zdravlja dobrano je iziritirao kolege liječnike, ali i pacijente. Nakon eksperimenta za koji je tvrdio da to nije, popustio je i rekao da će uskoro, gdje treba, sve vratiti na staro. Od tada je prošlo više od dva tjedna, ministar šuti, a bolnice djeluju same.

31.3.2014.
18:51
VOYO logo

Puna tri mjeseca liječnici u Hrvatskoj rade u smjenama: evo rezultata. U KBC Sestre Milosrdnice operacija mandula umjesto tri mjeseca čeka se devet mjeseci.

U KB Dubrava operacija diskus hernije čekala se šest mjeseci - danas godinu dana. Na KBC Zagreb - sa 23 dana čekanje na operaciju raka dojke se produljilo na 42 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Rebru su zbog svega odlučili ukinuti smjenski rad na odjelima gdje su imali najviše problema: poput anesteziologije i neurologije.

Isto su to već učinili u KBC-ima u Rijeci, onda i u Splitu - a sve to prije nego je ministar zdravlja donio končanu presudu o smjenskom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi informiramo Ministarstvo zdravlja o problemima - praktično nam je rečeno da se strpimo ako će negdje biti dugoročnih problema da možemo organizirati onako kako je najprihvaljitijve", kaže sanacijski upravitelj KBC Zagreb ZlatkoGiljević.

No nekim liječnicima to nije prihvatljivo rješenje, jer je, kažu - protuzakonito. Pitaju se - čemu onda služi kolektivni ugovor u kojem dežurstva više nema?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je istovjetni oblik rada kakav je bio prije - ali sadašnjim kolektivnim ugovorom je to protuzakonito - jer članak 33. decidirano kaže da je zabranjeno raditi dulje od 16 sati", izjavio je predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika TrpimirGoluža.

Vraćaju se dežurstva koja su ukinuta - a ukida smjenski rad - no ministar i dalje tvrdi da nije pogriješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo