samostalni pravni subjekti / Ministarstvo zdravlja demantira napis o spajanju bolnica u Slavoniji

Image
Foto: RTL

S obzirom na napise o pripajanju vukovarske bolnice Općoj bolnici Vinkovci, u priopćenju se podsjeća da je ministar zdravlja Rajko Ostojić u nekoliko navrata jasno izjavio da će vukovarska bolnica ostati samostalni pravni subjekt te se neće pripojiti ni jednoj drugoj bolnici. "Opća bolnica Vukovar definitivno ostaje samostalni pravni subjekt", tvrdi Ministarstvo.

27.12.2013.
11:14
RTL
VOYO logo

Ministarstvo zdravlja demantiralo je današnji napis o pilot-projektu spajanja slavonskih bolnica, koji je objavio Jutarnji list, istaknuvši da konačan master plan hrvatskih bolnica još nije gotov, ali je sigurno da Opća bolnica Vukovar ostaje samostalni pravni subjekt, a novogradiška bolnica ne pripaja se požeškoj.

Jutarnji list objavio je tekst o pilot-projektu spajanja slavonskih bolnica pod naslovom "Od jedanaest bolnica u Slavoniji ostat će ih pet", po kojemu bi cijela istočna Hrvatska 2016. godine trebala imati samo četiri opće bolnice. Ministarstvo zdravlja u priopćenju naglašava da konačno izvješće konzultantske tvrtke Conseli Sante Sophreco, koja radi na projektu izrade master plana, očekuje do kraja siječnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na napise o pripajanju vukovarske bolnice Općoj bolnici Vinkovci, u priopćenju se podsjeća da je ministar zdravlja RajkoOstojić u nekoliko navrata jasno izjavio da će vukovarska bolnica ostati samostalni pravni subjekt te se neće pripojiti ni jednoj drugoj bolnici. "Opća bolnica Vukovar definitivno ostaje samostalni pravni subjekt", tvrdi Ministarstvo.

Demantira se i navodno pripajanje novogradiške bolnice požeškoj, te podsjeća na odluku Vlade od prije dva tjedna kojom je bolnica u Novoj Gradišci već pripojena bolnici u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić: Spajanje pakračke bolnice s požeškom svima će koristiti!

Ministarstvo ističe da će master plan, uz analizu postojećeg stanja, ponuditi i moguća rješenja organizacije bolničkog sustava, no ističe kako će konačnu odluku o tome donijeti Ministarstvo zdravlja i hrvatska Vlada, a javnost će o konačnom prijedlogu Master plana bolnica biti pravodobno obaviještena.

Cilj je unaprjeđenje kvalitete i učinkovitosti bolničke zdravstvene zaštite, a provedba master plana započet će u prvom kvartalu 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Master plan uključuje racionalizaciju akutnih ležećih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povećanje kapaciteta za produljeno liječenje, kao i formiranje regionalnih i nacionalnih mreža bolničke skrbi.

Namjera je funkcionalnim povezivanjem bolnica u regionalne bolničke mreže omogućiti preraspodjelu bolničkih usluga i bolje korištenje kapaciteta. To znači uklanjanje nepotrebnog umnažanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti, ako se utvrdi da je zbog malog broja pacijenta određeni zahvat potrebno raditi samo u jednom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je da se opće bolnice povezuju s kliničkim bolnicama u obrazovnu mrežu te će se definirati nacionalna i regionalna središta izvrsnosti. Predviđa se daljnje jačanje dnevnih bolnica, a dio postelja prenamijenit će se za produženo liječenje i palijativnu skrb, ističe Ministarstvo u priopćenju.

Jutarnji list u članku o pilot-projektu spajanja slavonskih bolnica kaže da bi cijela istočna Hrvatska trebala 2016. umjesto deset općih bolnica imati četiri. Broj bolničkih kreveta smanjio bi se sa 4085 na 2155, a broj bolničkih pacijenta bio bi manji za deset posto. Za toliko bi se istodobno povećao broj pacijenta u dnevnim bolnicama i u ambulantnom liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Rajko Ostojić već je demantirao napis Jutarnjeg lista o master planu bolnica koji je bio objavljen 11. prosinca. Tada je istaknuo da se radi o starom nacrtu master plana, koji se stalno dopunjuje i mijenja.

Opačić: Do konca veljače odluka o masterplanu bolnica 

Do konca veljače donijet će se politička odluka o masterplanu bolnica, najavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih MilankaOpačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada će se vidjeti mreža bolnica i građanima će se reći gdje će koju uslugu moći dobiti, rekla je Opačić na konferenciji za novinare, na kojoj se pohvalila učincima Vladinih kratkoročnih mjera do kraja ove godine.

Opačić je predstavila i devet dugoročnih reformskih mjera koje imaju za cilj smanjiti deficit i dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da će većina mjera fiskalni učinak dati tek u 2015. i 2016.", rekla je.

Uz masterplan bolnica među devet dugoročnih mjera je i reforma pravosudnog sustava, uspostava optimalne mreže osobnih i srednjih škola, reforma socijalnog ugovaranja, objedinjena javna nabava i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo