POPUSTIO POTPORANJ / Most propao pod težinom vlaka

Most preko rijeke Save kod Žitnjaka "propao" je pod težinom teretnog vlaka. Prisebnošću strojovođe izbjegnuta je katastrofa, no opasnost od urušavanja mosta još nije prošla.

31.3.2009.
5:49
VOYO logo

ZAGREB - Na 450 metara dugom čeličnom željezničkom mostu preko rijeke Save kod Žitnjaka, u ponedjeljak je oko 22.30 sati "za dlaku" izbjegnuta katastrofa.

Nailaskom teretnog vlaka s 26 vagona, od kojih je većina bila prazna, ali su dva bila natovarena plinom, jedan betonski nosač mosta je popustio te se most ulegnuo i nagnuo. Prisebni strojovođa uspio je zaustaviti vlak, koji se kretao iz smjera zagrebačkog ranžirnog kolodvora prema Sesvetama, a svi vagoni su u sljedećih nekoliko sati bez štetnih posljedica odvučeni s mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nailaskom na most, strojovođa je primijetio nepravilnosti na pruzi, počeo kočenje i zaustavio vlak na sredini mosta. Dežurne ekipe HŽ-a, policije i vatrogasaca odmah su otišle na mjesto događaja. Vlak je razdvojen te u dijelovima izvučen s mosta na obalu. Zahvaljujući prisebnosti strojovođe i njegovoj pravilnoj reakciji nitko nije ozlijeđen", priopćeno je iz HŽ-a.

Ipak, doznaje se da još uvijek postoji opasnost od urušavanja mosta jer se u međuvremenu i drugi betonski potporanj počeo ljuljati. Dodatne probleme stvara i visoki vodostaj Save te velika brzina protoka vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je izgrađen 1968. godine, preko njega ide dvokolosječna pruga, radove na konstrukciji izveo je Đuro Đaković, dok je radove na unutarnjem ustroju izvela tvrtka Tehnogradnja iz Maribora.

Kako bi se utvrdili točni uzroci nesreće, kao i razmjeri oštećenja i vidovi buduće sanacije, HŽ-Infrastruktura pozvala je neovisne stručnjake iz IGH i Građevinskog fakulteta kako bi pregledali most i dali svoje mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko mosta do daljnjega neće prelaziti vlakovi, ali kako su preko njega išli samo teretne kompozicije, putnički se promet na zagrebačkom području odvija bez problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo