EKOLOŠKA KATASTROFA / Mrlja svih mrlja juri prema SAD-u

Saveznu državu koju je prije pet godina opustošio uragan Katrina uskoro bi mogla pogoditi nova kataklizma. Morske struje prema obali Louisiane velikom brzinom nose golemu naftnu mrlju.

29.4.2010.
20:45
VOYO logo

NEW ORLEANS - Ono što se na početku činilo prvenstveno kao katastrofa s velikim brojem poginulih, polako se pretvara u jednu od najvećih ekoloških katastrofa u američkoj povijesti.

Guverner američke savezne države Louisiane Bobby Jindal u četvrtak je proglasio izvanredno stanje zbog goleme naftne mrlje koju morske struje u Meksičkom zaljevu velikom brzinom nose prema ušću rijeke Mississippi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva se činilo kako iz podmorske naftne bušotine - nad kojom je do prošlog tjedna stajala platforma, ali je u još nejasnim okolnostima eksplodirala i ubila 11 radnika - svakoga dana u more istekne oko tisuću barela nafte, no u srijedu navečer se ispostavilo kako je količina gotovo pet puta veća te je procijenjeno da bi se rupa u najgorem slučaju mogla zatvoriti tek za tri mjeseca! Utvrđeno je kako nafta curi na tri mjesta i to na dubini od oko kilometar i pol.

Koncesionar platforme British Petroleum je u suradnji s američkim vlastima dosad nastalu štetu pokušao sanirati bacanjem disperzanta, specijaliziranog kemijskog sredstva koje bi trebalo raspršiti naftu s morske površine, no značajnijeg uspjeha nije bilo. Pokušalo se i sa djelomičnim spaljivanjem nafte, no loši vremenski uvjeti su i taj pokušaj dosad učinili bezuspješnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će upregnuti sve snage svoje administracije, pa i vojsku, kako bi se širenje mrlje spriječilo. Obamina ministrica za nacionalnu sigurnost Janet Napolitano u Bijeloj je kući rekla kako je rješavanje ovog problema nacionalni prioritet.

Premda su sada svi usredotočeni na sprečavanje dodatnog onečišćenja mora i života u njemu, polako cure i detalji istrage oko eksplozije na platformi. Tako Wall Street Journal javlja da platforma nije bila opremljena velikim sigurnosnim ventilom, koji se u slučaju nesreće daljinskim upravljanjem može zatvoriti i tako onemogućiti istjecanje nafte iz bušotine u more. Takvi ventili u SAD-u doduše nisu obvezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, dospije li naftna mrlja do Louisiane, bit će to druga nezapamćena katastrofa za tu saveznu državu u samo pet godina. Kao što je poznato, 2005. godine to je područje, poglavito New Orleans, opustošio uragan Katrina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo