NOVI INCIDENT / Na vukovarskom vrtiću osvanulo slovo 'U'

Image
Foto: Pixsell/Arhivska fotografija

Na dvojezičnom natpisu vrtića u Vukovaru, kojeg uglavnom pohađaju djeca srpske nacionalne manjine, pojavio se u sijredu ujutro grafit, odnosno ispisano slovo 'U'.

20.3.2013.
12:09
Pixsell/Arhivska fotografija
VOYO logo

Na dvojezičnom natpisu dječjeg vrtića "Vukovar 2" jutros je osvanuo grafit, slovo U.

“Natpis na latinici i ćirilici ondje stoji 15 godina, i ovo je prvi ovakav incident”, rekla je za RTL direktorica vrtića Slavka Lončar. Vrtić “Vukovar 2” pohađaju pretežito djeca srpske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija istražuje slučaj.

S četiri slova C nedavno je, pak, pošaran spomenik mučki ubijenim žrtvama Farme Lovas nedaleko Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunacionalne tenzije tako su u porastu otkako je aktualizirano pitanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

Podsjećamo, jutros se uoči početka sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara, dvjestotinjak branitelja i Vukovaraca okupilo pred zgradom Poglavarstva kako bi apeliralo na vijećnike da usvoje amandman, kojim će biti zatraženo izuzeće cijelog grada Vukovara od primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zbog njegove žrtve u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandmanom će biti zatraženo izuzeće cijelog grada Vukovara od primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zbog njegove žrtve u Domovinskom ratu.

"Ovim amandmanom želi se iz postojećeg članka 61. u cijelosti ukloniti stavak koji omogućava uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara", rekao je novinarima predsjednik Stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena Statuta u smislu dvojezičnosti po svemu sudeći će ipak pričekati novi sastav Vijeća.

"To je kao da nekome date ćevap, ali mu ne date da ga pojede", opisao je Josić situaciju u kojoj pravo na dvojezičnost propisuje Ustav, ali ga na terenu treba urediti Statutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo